Представа „Јованча“ СНП-а отвара Дане комедије

Селектор Позоришног фестивала најбољих комедиографских остварења Србије, редитељ Небојша Брадић, саопштио је репертоар “Дана комедије”, који ће, по традицији, бити одржани од 20. до 27. марта у Јагодини.
д
Фото: С. Дорошки

Брадић је рекао да је током сезоне одгледао 40-так представа и одабрао седам, које је уврстио у такмичарски програм. Како је додао на конференцији за новинаре, у питању су „горке комедије”. „Горка комедија је естетска објективизациоја, која је проистекла из хаотичне реалности морала, изгубљеног или нарушеног поретка света”, додао је Брадић. „Нажалост, многе наше колеге посежу за комедијом мислећи да у рукама имају сигуран штих који ће привући публику. Међутим, комедија је озбиљан посао и ако она не испуњава сврху, чим изађемо из позоришне сале, заборавимо шта смо гледали. Ипак верујем да ће одабрани репертоар покренути на свој начин размишљања шта комедија данас јесте у српском театру”.

Фестивал 20. марта отвара „Јованча на путу око света” Српског народног позоришта, потом следе „Зла жена” Народног позоришта из Суботице, „Корешпонденција” Звездара театра, „Црна кутија” Београдског драмског позоришта, „Власт и њена опозиција” Народног позоришта из Ниша, „Густав је крив за све” позоришта „Деже Костолањи” из Суботице и на крају „Тартиф”, копродукција СНП-а и Народног позоришта Сомбор. У част награђених, 27. марта Атеље 212 извешће представу „Арт”. Иначе, није згорег подсетити на чињеницу да ће комедија „Јованча на путу око света” по чувеном Нушићевом тексту, коју на сцену поставља Золтан Пушкаш, премијерно бити изведена 21. фебруара.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести