Представа “Носорог“ Ленке Удовички изведена вечерас у БДП-у

БЕОГРАД: Представа “Носорог“ драмског писца Ежена Јонеска, у режији Ленке Удовички, изведена је вечерас у Београдском драмском позоришту у оквиру Регионалне уније театара РУТА.
p
Фото: Tanjug (Jadranka Ilić)

Директор Београдског драмског позоришта редитељ Југ Радивојевић изјавио је Танјугу да је велика част што је Патријарх Порфирије дошао на вечерашњу изведбу, нарочито јер је Патријарху ово први долазак у позориште након именовања на ову позицију.

Како је Радивојевић навео, Патријарх је у Загребу “направио дивно пријатељство са директором Казалишта Улyсис Душком Љуштином и Радетом Шербеџијом“, који су се одазвали њиховом позиву и дођу у Београд.

Значај РУТА фестивала је велики. То је Регионална унија театара, оних са простора бивше Југославије, из главних градова које смо ми повезали у Унију још 2019. године, када се одржао први РУТА, изјавио је Радивојевић Танјугу.

Радивојевић наводи да су прошле године, у периоду короне, успели су да оду у Подгорицу, али како представници појединих градова ипак нису успели да се појаве, нада се да ће следеће године одржати својеврсно дупло издање фестивала.

Фестивал је значајан не само због презентације театара, већ и због комуникације с публиком, унапређења културних политика и свега онога што стварамо, истиче Радивојевић.

Ежену Јонеску је као инспирација за “Носорога“ послужила Кафкина приповетка "Преображај", али и лични доживљај буђења нацизма, а како се наводи у опису представе, у питању је драма “са којом савремени човек може да се поистовети.“

Јонесков комад још актуелнијим чини и чињеница да почиње појавом нове и непознате епидемије у малом провинцијском граду, која претвара заражене људе у носороге.

У представи играју Бојан Димитријевић, Младен Васари, Дамир Шабан/Филип Нола, Маја Посавец, Дадо Ћосић, Дени Санковић, Ања Сабол, Тонка Мршић, Гала Николић, Мартин Грђан, Ванда Велагић и Рок Јуричић.

Представа је привукла велику пажњу јавности - поред Југа Радивојевића и Патријарха Порфирија, присуствовао јој је и један од оснивача Казалишта Улyсис и супруг редитељке Удовички, глумац Раде Шербеџија.

РУТА фестивал трајаће до 6. децембра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести