Представа „Писма слободи“ о присаједињењу Војводине премијерно у КЦНС

“Писма слободи” по мотивима драмског дела Ђорђа Писарева, у режији Иване Каношев, у петак у 19 сати биће премијерно изведена у Културном центру Новог Сада. Представа је рађена поводом обележавања стогодишњице присаједињења Војводине матици Србији.
r
Фото: Dnevnik.rs

Уредник сценског програма Културног центра Новог Сада Симон Грабовац представу је најавио као едукативну, првенствено намењену младима, средњошколцима. Млади су и аутори, то јест актери, који су полазећи од Писаревљевог текста употребили и документарни материјал. Представа ће бити “мобилна”, дносно, изводиће се и у школама.

Редитељка Ивана Каношев је на јучерашњој конференцији за новинаре изјавила да су, креирајући педставу, трагали за мотивом и интересом у вези са задатим догађајем, како историј не би била апстрактна, нго конкретна. Пронашли су га у људима, судбинама појединаца који су у време Првог светског рата писали писма својим најближима, тако пружајући увид у личну причу, кроз развој историјских догађаја.

Глумац Бошко Петров, задовољан што је у рад укључена и његова трупа “Шмиранти”, и иначе оријентисана на едукативно позориште, нагласио је да би волели да представа изазове емотивну реакцију у младим људима, који данас некадашња писма, друштвену димензију, могу да препознају у употреби мобилних, такозваних паметних телефона. Марко Савковић, глумац Српског народног позоришта, које такође ради на драми посвећеној стогодишњици присаједињења Војводине Србији, истакао је да представа “Писма слободи” у Културном центру Новог Сада ипак није само за младе, него за све оне који воле савремени театар. Савковић је рекао да нису само “препричавали причу”, него градили и нове односе, дијалоге и монологе.       

И. Бурић 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести