Представом “Црни” Новосадско позориште вечерас отвара нову сезону

Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз отвара нову сезону вечерас у 19 часова извођењем представе “Црни”, једне од најпопуларнијих у претходној, коју је режирао Жанко Томић.
Iz predstave “Crni” Foto: promo
Фото: Из представе “Црни” Фото: промо

Представа “Црни” рађена је према мотивима витешке драме “Карађорђе” Иштвана Балога из 1812. Али, овај типични романтичарски комад с певањем је доживео велику трансформацију, и та драма је, у адаптацији Ференца Немета, постала акциони мјузикл, под називом “Црни”, који је написао Роберт Ленард.

Црни је савремени Карађорђе, кога игра Арпад Месарош, а уз њега су глумци Габор Понго, Габриела Црнковић, Емина Елор, Даниел Гомбош, Атила Немет, Лехел Шолтиш, Атила Мађар, Ливиа Банка, Атила Гириц, Золтан Ширмер, Мелинда Шимон и други. Аутор музике је Давид Клем, а сценографију, поред редитеља Томића, потписује и Саша Сенковић. Костимограф је Јасна Бадњаревић, а кореограф је Иста Степанов.

Пре извођења представе “Црни”, у 18.30 часова ће бити отворена изложба два млада уметника, Саболча Ваша и Адриена Ујхазија, студената треће године Академије уметности у Новом Саду.    Почетак сезоне обележиће и нови обичај, који ће бити поновљен у неколико наврата, да гледаоци, уместо да плате новцем, карту добијају у замену за књигу. Једна књига биће довољна да се добије карта вечерас за “Црног”, а може се донети и више књига уколико неко жели, свеједно ког жанра и на којем језику. Књигу, као улазницу за представу, Новосадско позориште затражиће још и у октобру и новембру, а потом ће, крајем године, организовати хуманитарни базар књига.

Само два дана касније, следи још један несвакидашњи и занимљив обичај којем се Новосадско позориште враћа након паузе, а то је “сахрана” представе која се скида с репертоара.

„После дужег времена публика ће у Новосадском позоришту поново имати прилику да гледа сахрану једне представе. Ова, једина радосна сахрана на свету, којом позориште у архив испраћа неку од својих омиљених представа, биће уприличена 23. септембра. Сахрањује се „Кнегиња чардаша“, у режији Золтана Пушкаша“, најављују у Новосадском позоришту.

Прва премијера једне од шест нових представа у овој сезони Новосадског позоришта, уследиће 2. октобра. Биће то “Гробница за Бориса Давидовича”, рађена по чувеном роману Данила Киша, у режији Александра Поповског, једног од најпознатијих редитеља у нашем региону. Премијера ове представе догодиће се у нултом дану Међународног позоришног фестивала језичких мањина “Сyнергy”, који се ове године одржава први пут, у организацији Новосадског позоришта. На Фестивалу ће до 6. октобра бити изведене представе јеврејског театра из Букурешта, руског из Астане (Казахстан), турског из Скопља, мађарског из Таргу Муреша (Румунија), и српског из Будимпеште и Салцбурга.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести