Премијера „39 степеника“: Трилер набијен смехом вечерас у Позоришту младих

НОВИ САД: Представа “39 степеника" аутора Патрика Барлоуа, настала по култном филму Алфреда Хичкока, коју режира Игор Павловић, премијерно ће бити изведена вечерас у 20 часова на малој сцени Позоришта младих.
p
Фото: D. Rauški

Ова Хичкокова крими авантура, у Барлоуовој адаптацији за позоришну сцену, “обилује хумором, у маниру комедија које се са великим успехом играју у позориштима у Вест Енду и на Бродвеју.”

Ради се о шпијунској афери у коју је уплетен случајни јунак, под стицајем невероватних околности, и оптужен за убиство које није починио. Док покушава да спере љагу са свог имена, он покушава да разоткрије и шпијунску организацију. Овај сиже је Хичкоку послужио да у филму из 1935. укаже на тадашњу опасност у свету - раст нацизма, али, будући да је ово комедија, и да је фокусирана на друге планове, то овде није случај.

Ово је комедија и главни извор комичности долази из тога, не да пародира Хичкоков филм, него да се позоришним средствима исприча филмска прича. Када се тако ради, онда се долази пред много препрека које нам то онемогућавају. Ми немамо кратке резове, немамо крупне кадрове. Ми све то морамо да урадимо на сцени. Публика види комплетно промене које се догађају из сцене у сцену. Глумци играју у једној сцени по двадесет ликова, некада буквално само мењајући шешире, некада само излазећи на секунду, и враћајући се као други лик, што би требало да донесе динамику, али на један позоришни начин, другачији од филма. Наравно, све то производи неку треш естетику, које је препуно у овој представи и мислим да смо на трагу да направимо са публиком договор о једној веома духовитој и комичној представи, каже редитељ ове представе Игор Павловић.

Четворо глумаца игра у овој представи: Игор Грекса (Глумац 1), Данило Миловановић (Глумац 2), Александра Пејић (Анабела Шмит, Маргарет и Памела), и Иван Ђурић (Ричард Ханеј).

Оно што је специфично за ову представу је да се у њој догађа готово немогућа ствар - генијални филмови творца саспенса приказују се позоришним средствима. Овде се сукобљавају два принципа који су толико различити – филмски и позоришни - али управо то је вредност и огромно богатство ове представе. А да ствар буде још компликованија, четворо глумаца игра преко 30 ликова у представи и маштовитим средствима и поступцима увлаче публику у брзу и лудачку игру у којој доминира откачени монтипајтоновски хумор, описује редитељ Игор Павловић, који је и сценограф, изабрао је и музику, а костиме је креирала Милица Грбић Комазец.

Представа “39 степеника” је рађена у копродукцији Позоришта младих и Градског позоришта Бечеј, која су већ раније сарађивала на представи “Сабрана дела Виљема Шекспира”, подсећа Игор Павловић, иначе глумац Српског народног позоршта, који већ десетак година као редитељ сарађује са бечејским позориштем, где ће “39 степеника” бити сутра премијерно изведено.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести