Премијера драме у лесковачком позоришту: „Стварање човека” у режији Мие Кнежевић

У Народном позоришту у Лесковцу вечерас ће премијерно бити изведена представа “Стварање човека”, рађена по тексту Тијане Грумић, у режији Мие Кнежевић.
mia knezevic
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Овај текст је имао праизведбу 2018. године у Атељеу 212, и сада је поново постављен на позоришну сцену, овог пута у Лесковцу. ,,Стварање човека” је позоришни комад написан 2016. године, како подсећа Тијана Грумић, у јеку мигрантске кризе, односно великог таласа миграција из ратом захваћених подручја Блиског истока ка Европи.

- Данас, шест година касније, та ,,ратом захваћена подручја” постају и земље Европе. Миграције се тако још једном потврђују као увек присутан феномен и увек актуелна тема која нас је цивилизацијски обликовала и тек ће. Овај комад бави се питањем медијске и уметничке репрезентације људске трагедије, покушавајући на тај начин да један глобални политички проблем сагледа из више перспектива, а пре свега кроз појединачна интимна искуства ликова. Текст има упориште у стварности која нас окружује, али не тако што се бави документаристиком, већ тако што поетским обликовањем наратива даје глас оним телима и оним људским судбинама које су нам најчешће представљане као статистички подаци. Живимо у времену када нам је важно само оно у шта свако од нас верује да је истина. Лаж не постоји, постоје само истине других. У таквим ,,паралелним универзумима”, односно илузијама које живимо, а којих има незамисливо много, живи и савремени човек. Ако је све илузија и све је привид, а основа уметничког деловања јесте стварање привида, уметници онда стварају и свет – објашњава Тијана Грумић за наш лист.

Како указује редитељка Миа Кнежевић, „према подацима из 2021. године 270 милиона људи је у миграцији, у покрету, без станишта, раздвојено од својих породица. Пошто разарања не престају, „Стварање човека“ једино може да се догоди ако научимо да стварамо емпатију и поштовање за живот“.

У представи играју: Филип Радивојевић, Сузана Грујић, Петра Димитријевић, Мина Цоцић, Иван Јанковић, Драган Марјановић и Дејан Тончић.

Сценографкиња је Миљена Вучковић, костимографкиња је Биљана Гргур, кореографкиња је Андреа Кулешевић, композитор је Александар Спасић, а дизајнер светла је Радомир Стаменковић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести