Премијера Дубровачких зрцала

У току су 71. Дубровачке летње игре на којима ће вечерас бити изведен други премијерни драмски наслов, под називом“Дубровачка зрцала – три струка ловорике, пелина и вријеса”, у режији Доре Ружђак Подолски и Марине Пејновић.
v
Фото: Марко Ерцеговић

Ова “перипатетичка представа базирана на поезији дубровачких баштинских и савремених песника”, за коју је текстове изабрао Хрвоје Иванковић, биће изведена на три локације: Пустијерни, Мртвом звону и На Андрији.

- Желела сам да направим перипатетичку представу која би уједно била омаж чувеном “Аретеју” Георгија Пара, те “Радионици за шетање, причање и измишљање” Боба Јелчића и Наташе Рајковић, јер је традиција таквих представа дубоко уткана у простор Игара. Хрвоје Иванковић, чија је идеја да направимо представу која се темељи на поезији дубровачких песника, показао се незамењивим сарадником. На Пустијерни имамо посвету Милишићу, а На Андрији Војновићу, двојици песника и аутора чији је рад обележио Дубровник, и онда закључну тему, у пуно лежернијем тону на Мртвом звону. Ради се дакле о три потпуно различита жанра које смо Марина Пејновић и ја различито и третирали у редитељском проседеу - објашњава редитељка ове представе и интенданткиња фестивала Дора Ружђак Подолски.

На Пустијерни се одвија “Временска ступица”, према поезији и фрагментима есеја Милана Милишића, док се истовремено пред другом скупином публике На Андрији играју “Свете стијене града мога”, према фрагментима дела Ива и Луја Војновића, затим Yива Гундулића, Yива Бунића, Мирослава Крлеже, Јохана Георга Кола и Иде вон Дирингсфелд. Две скупине публике сусрећу се на Мртвом звону на “Гомнаиди”, која се изводи према истоименој песми Јунија Ђона Палмотића и импровизацијама уметничког ансамбла представе.

“Војновић и Милишић стога се на неки чудан, Дубровником обједињујући начин, огледају један у другом, па из те узајамности потиче и назив ове представе преузет делом од Милишића (Дубровачка зрцала уреднички је наслов књиге његових постхумно издатих есеја), а делом од Војновића (три струка у посвети су Дубровачке трилогије његову оцу)”.

- “Гомнаида” је на себе преузела улогу коментара наше савремености, говорећи додуше имперсоналним језиком веселе апокалипсе, али чинећи то из перспективе специфично дубровачке у којој се симболичко тројство ловора, пелена и вреса, неретко знало свести само на горку чашу пелена. Нама данашњима који гледамо како се нагрђују, па и неповратно уништавају прастари дубровачки историјски и природни амбијенти, како се Град профанира и багателизира за шкуду странца туђинскога сребра то на жалост није тешко разумети – истиче Хрвоје Иванковић, аутор предлошка.

Глумачки ансамбл представе чине: Дорис Шарић Кукуљица, Маро Мартиновић, Ливио Бадурина, Никша Бутијер, Дражен Шивак, Ива Краљевић, Наташа Копеч, Глориа Дубељ, Романо Николић, Андреј Копчок и Лујо Кунчевић.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести