Премијера награђене драме „Бацачи прстију” у Шабачком позоришту

Прошлогодишњи награђени текст на конкурсу Стеријиног позорја, “Бацачи прстију” Иве Брдар, имаће праизведбу у Србији у Шабачком позоришту.
в
Фото: Ј. Радојевић

Представу је режирао Бојан Ђорђев, а премијера је у уторак, 2. априла.

– Правиле трке су јасна. Путује се аутостопом. Нема новца. Нема мобилних телефона. Нема оружја за самообрану. Нема другог преноћишта сем шатора који стаје у ранац. Побеђује онај тим који први стигне на циљ! Ако уопште има циља. Или тима. Или победе? – цитати су из драме преточени у позив на нову шабачку представу.

Драма Иве Брдар кроз феномен аутостопа, откуд и име “Бацачи прстију”, описује савремени живот и његове обрисе, друштвене пределе, навике, обичаје, интиме... Писана врло поетски, драма из интимног угла, узбудљиво представља празнину данашањег доминантног начина на који људи проводе време, троше га, као и новац, ствари, па и једни друге, док не потроше, изгубе (непромењивог) себе.

Сценографију за представу у Шабачком позоришту креирао је Синиша Илић, костиме Маја Мирковић, музику Лука Папић, сценски покрет Чарни Ђерић. У представи играју: Ивана Терзић, Кристина Пајкић, Анета Томашевић, Страхиња Баровић, Владимир Милојевић, Чарни Ђерић, Слободан Петрановић.  

Осим што је награђен на прошлогодишњем конкурсу за најбољи савремени домаћи драмски текст Стеријиног позорја, драмски текст “Бацачи прстију” Иве Брдар награђен је и у Немачкој (Берлинер театерпрајсе 2018). Представљен је јавним читањима на фестивалима у Берлину, Њујорку и Шапцу, а постављен на сцену у позориштима у Њујорку и Штутгарту. Као радио-драма, емитован је на радију “ФФП” у Паризу. У Шапцу ће бити праизведен на оригиналном језику.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести