Премијера Облака у панталонама на отварању Дезире фестивала

СУБОТИЦА: У Позоришту „Деже Костолањи“ у Суботици, вечерас ће премијерно бити изведена представа „Облак у панталонама“, на отварању Фестивала савременог позоришта „Дезире“, који ће трајати до 3. децембра.
predstava dezire
Фото: Promo

Представу „Облак у панталонама“, по мотивима чувене поеме Владимира Мајаковског, режирао је Кокан Младеновић.

Након Шекспировог „Сонета 66“, који је режирао у Државном позоришту „Чики Гергељ“ у Темишвару, Младеновићу је ово друга представа са поетским мотивима за редом. Прва у сарадњи са Позориштем „Деже Костолањи“.

У кратком разговору пред премијеру, Кокан Младеновић открива да се у сарадњи са ансамблом, током рада на представи, концентрисао на два паралелна тока. Један је револуционарни потенцијал поеме Мајаковског, а други заправо коментар на његових „Десет порука о револуцији“ из 1909, због којих је провео десет месеци на робији.

У њима, пише да револуција почиње  када људи више не прихватају незадовољство као нормално стање, кад се бес гладних не може купити новцем ситих, кад радници одбију да буду робови и отму оно што им припада, кад морални закон не постоји, а писани закони се примењују само на сиротињи, кад држава понижава старе, а хапси или протерује младе, кад народ служи власти, а не власт народу, кад уметници престану да буду кукавице и проговоре на сав глас, кад су забрањени слободна реч и слободна мисао, када посла и хлеба има само за оне који цара славе и хвале, кад полиција, војска и службе безбедности нису чувари слободе, већ окупатори сопственог народа, а народ на све ово ћути и трпи.

Сто година касније, од тезе до тезе, ове речи кореспондирају са нама, као да су писане за нас, а не за царску Русију, каже Кокан Младеновић и додаје: Социјалне разлике, неморал, кукавичлук, ћутање паметних... А кажу нам да нема потенцијала за револуцију!?!

У представи играју Марта Береш, Анико Киш, Борис Кучов, Габор Месарош, Имре Елек Микеш, Емеше Нађабоњи. Сати – нови ансамбл Позоришта „Деже Костолањи“, познат по својој бескомпромисности и врхунским квалитетима.

За Кокана Младеновића, који је први пут радио с њима, није било изненађење ниво посвећености овог глумачког ансамбла, брушеног под руководством Андраша Урбана.

Ансамбл Позоришта „Деже Костолањи“ је комплимент за сваког редитеља. Скуп људи на врхунцу моћи, у блиставој кондицији. То су људи са ставом, вични тој врсти репертоара која мора да нас се тиче, говори своје утиске Кокан Младеновић.

Како је даље казао, било је право уживање радити с њима.

Ретко се достигне да редитељски ставови бивају размењени и усвајани, истражени, тако да ауторство представе постане колективан чин. Почашћен сам, поручио је Младеновић.

Драматуршкиња представе „Облак у панталонама“ била је Корнелија Голи. Композиторка Ирена Поповић, сценографкиња Марија Калабић, костимографкиња Марина Сремац. На сценском покрету је радила Анико Киш. Асистенткиња редитељ била је Жофија Серда, а сарадник за руски језик Ева Павлетић.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести