Премијера представе „Едмунд Кин” позоришту „Стерија”

ВРШАЦ: У Народном позоришту “Стерија” у Вршцу сутра ће бити премијерно изведена представа “Едмунд Кин” Хадија Курића, у режији Ирфана Менсура.
PREMIJERA STERIJA vrsac aLEKSANDAR PUTNIK
Фото: Александар Путник

Иако редитељ по занимању, Хади Курић је написао петнаест драма које су приказиване у Србији, Босни и Херцеговини, Мексику и Шпанији, где Курић живи од 1992. године и води “Позориште отпора”. Драму “Едмунд Кин” написао је 2004, када је и праизведена у “Позоришту отпора”. За “Едмунда Кина” Курић је добио годишњу награду за најбољи текст у области Валенсије.

„Будући да сам и сам режисер и глумац, покушао сам да створим лик близак ономе што реално знам, осећам и мислим о нашој професији. Шест лица носе радњу у којој Едмунд Кин, славни глумац, одлучује да брани част девојке која му је тражила помоћ након бекства са сопственог венчања са моћним Лордом Мелвилом, краљевим штићеником. Штитећи девојку Кин ризикује своју комотну позицију и покреће лавину ризичне и промишљене побуне која ће га вратити самоме себи након година проведених у испразном и самозадовољном ваљушкању у слави“, записао је Курић о свом комаду.

У глумачком ансамблу представе у Вршцу су: Срђан Радивојевић, Иван Ђорђевић, Неда Грубиша, Вања Јањић, Драган Yанкић, Тамара Тамчи Тоскић. Кореографију је радила Марина Лазаревић, сценографију и костим Софија Лучић.

Редитељ представе, познатији као глумац, Ирфан Менсур, уочи премијере каже да осећа љубав према позоришту и поштовање према Вршцу и људима који га окружују. Менсур је, иначе, комад “Едмунд Кин” Хадија Курића режирао и у Народном позоришту у Нишу, 2005. године и још увек је на репертоару.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести