Премијера представе "Гуливер" отвара сезону у "Радовићу"

БЕОГРАД: Мало позориште "Душко Радовић" започеће нову сезону (2020/2021) премијерним извођењем представе за децу "Гуливер" по тексту Зорана Ђерића у режији Исидоре Гонцић, 16. септембра у 20 сати, најавили су организатори.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Исидора Гонцић каже да је насиље међу младима акутни је проблем не само наше стварности.

Свакодневно смо сведоци случајева који више него очигледно упозоравају на проблематично стање односа међу децом и младима. Управо зато, ''Гуливерова путовања'' Џонатана Свифта, прича о једном необичном путовању у којем се откривају и упознају далеке, непознате земље, заправо постаје полазиште да се исприча позоришна прича о откривању и упознавању нашег правог унутрашњег бића, наше људскости, емпатије и хуманости, прича о суровости која нас на крају враћа кући, нашем правом "а", каже Гонцић.

Александар Николић, директор Малог позоришта "Душко Радовић" напомиње да је театар одувек било место где се постављају важна и велика питања.

"Гуливер" кроз бајковиту визуру говори о врло озбиљним темама вршњачког насиља и насиља уопште, тако да деца уз главног јунака уче важне лекције о животу.

Збивања представе смештена су на Далеки исток и изглед представе носи јак визуелни печат инспирисан културом оригамија, па Гуливерово путовање уједно постаје унутрашње путовање нас, публике, у ширењу видика и прихватања различитих култура, казао је Николић и додао да је на представи вредно и предано радила сјајна екипа Радовића, уз неке сјајне спољне сараднике.

Поред доајена у тиму имамо и генерацију млађих аутора који са њима сарађују, па тако представу режира Исидора Гонцић, млада и перспективна позоришна редитељка. Музику представе компонује Вера Миланковић, искусна композиторка, пијанисткиња и педагог. Зоран Ђерић, реномирани књижевник, преводилац, театролог и филмолог потписује текст, а Ђорђе Косић, тек дипломирани драматург и добитник Награде Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2019/2020, потписује драматургију и сонгове, казао је Николић.

Прва реприза је 19.09. у 17 часова, а друга 20.09. у 12 часова.

Због епидемиолошке ситуације, публика ће бити у обавези да носи маске и да поштује дистанцу.

Због смањеног капацитета места у гледалишту неће бити нумерисана.

Представа "Гуливер" гостоваће 21. септембра на 27. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици, а 6. октобра у 19 сати отвориће 19. Међународни фестивал позоришта за децу у Бања Луци.

Представа је прилагођена деци старијој од три године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести