Премијера представе „Кад те Бог ритне у стомак”

НОВИ САД: Представа "Кад те Бог ритне у стомак" по роману Илдико Ловаш и у режији Андраша Урбана имаће премијеру сутра у 19 сати у Новосадском позоришту, док ће 15. јуна бити изведена у суботичком "Дежеу Костолањију", најавила је данас ауторска екипа.
Novosadsko pozorište Foto: Dnevnik.rs
Фото: Новосадско позориште Фото: Дневник.рс   

Ловаш је на конференцији за новинаре оценила да има утисак, после одгледане једне пробе, да је оно што глумци и редитељ "приказују на сцени застрашујуће, и чак нам пружају много више од онога што човек може да постигне кроз писање у своја четири зида".

"Због тога ову представу сматрам изванредним даром, у неким тренуцима сам била и шокирана јер сам помислила да су кроз заједнички рад и размишљања сазнали из романа више него што сам мислила да сам у њему написала“, рекла је Ловаш.

Према њеним речима, током писања се много бавила документаристичким радом, уткавши у текст неке непознате приче о писцу, сликару, композитору и лекару Гези Чату (1887-1919).

"Након што Чат убије своју жену, иза њих остаје једно дете, које је практично сироче и тек у педесетим годинама почиње да открива свој идентитет. Разоткрива породичне нити и почиње да постоји као особа која је имала неку мајку и неког оца", навео је Урбан.

Према његовим речима, касније се појављују и дневници Чата за које се у Мађарској "сматра да су најинтимније вођени дневници".

"Кроз приче у њима су нам, фигуративно наравно, на билборде стављени најинтимнији подаци на пример о томе колико милиграма морфијума је Чат конзумирао, какав му је био сексуални живот, и слично", рекао је Урбан.

Представа "Кад те Бог ритне у стомак" је копродукција Новосадског и позоришта "Деже Костолањи“, а у њој играју Ливиа Банка, Габриела Црнковић, Тимеа Филеп, Борис Кучов, Габор Месарош, Роберт Ожвар и Андреа Веребеш.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести