Премијера представе „Крила Балкана” у СНП-у

У српском народном позоришту, на камерној сцени, у четвртак, 29. децембра је на програму премијера представе “Крила Балкана”.
с
Фото: Промо

Представу је по тексту Милослава Марина режирао Мирослав Бенка, редитељ са преко 60 инсценација класичног и савременог драмског репертоара. У својој каријери, Бенка је режирао и документарне филмове, телевизијска емитовања, музичке спотове, радио игре и мултимедију. Познат и као оснивач и руководилац Арт центра “Хлеба и игара” из Старе Пазове, његове представе су чиниле програм чувених позоришних фестивала, као што су Битеф, Стеријино позорје, МЕШ, Екс понто, Југословенски позоришини фестивал...

– Позвао сам своје колеге, глумце из Српског народног позоришта, Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, Народног позоришта из Кикинде и друге, и окупио их око основне идеје коју је свако од нас доживео као сопствену катарзу, своје прочишћење. У најбољем случају, свака представа постаје и духовно прочишћење публике – то је највиша мисија сваке уметности па и позоришта. Оваква мисија нам је неопходна, како би смо могли без оптерећења да идемо напред и развијамо се, унапређујемо се, узајамно прожимамо и оплемењујемо: “Нит знам ко сам, нит одакле… Опрости нам за грехове, за недаће човечанства, опрости нам што смо живи.“ Ово су речи једног од главних ликова представе које врло прецизно осликавају човека као грешно, несавршено биће, дугорочно стање у нашем друштву, без обзира одакле долазимо. Стање које морамо суштински да мењамо - рекао је Бенка у интервјуу за “Дневник”, поводом премијере своје нове представе.

Представа “Крила Балкана” настала је уз учешће глумаца из више позоришних кућа Војводине и подршку Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине, Завода за културу Словака, Завода за културу војвођанских Русина, Завода за културу војвођанских Хрвата, Завода за културу војвођанских Мађара, Националног савета Словака, Националног савета Рома, Општина  Старе Пазове и Општине Бачки Петровац, Русинског културног центра и Српског народног позоришта. У представи играју: Мирослав Фабри, Денеш Галамбош, Марија Радованов, Јана Руман, Наташа Илин, Игор Хавран, Бранислав Чубрило, Јован Паул.        

И. Бурић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести