Премијера представе „Миргород” у НП Кикинда

У сижеу се наводи да је радња концентрисана око једне забаве у некада чувеном Миргороду, данас украјинском граду о ком је Гогољ писао на руском.
Scena iz predstave „Mirgorod”  NP Kikinda Foto: promo
Фото: Сцена из представе „Миргород” НП Кикинда Фото: промо

У Народном позоришту Кикинда вечерас је премијера представе “Миргород” настале на основу истоимене збирке Николаја Васиљевича Гогоља “Приче о томе како су се посвађали Иван Иванович и Иван Никифорович”, “Старовременске спахије”, “Иван Фјодорович Шпоњка и његова тетка”, “Тарас Буљба”, као и списа “Одабрана места преписке са пријатељима”. Драматизацију и режију радила је Анђелка Николић. 

У сижеу се наводи да је радња концентрисана око једне забаве у некада чувеном Миргороду, данас украјинском граду о ком је Гогољ писао на руском. На забави, два угледна човека покушају да разреше један спор, до краја се бавећи мање битним стварима, пропуштајући оно главно.

- Гогољ је писао о граду Миргороду са великом љубављу и иронијом. Наша представа је највише инспирисана „Причом о томе како су се посвађали Иван Иванович и Иван Никифорович“. То су два угледна, богата грађанина, спахије, који су имали врло баналан сукоб, али се око тога узбунио читав град – речи су редитељке Ађелке Николић, која је и драматизовала Гогољеву прозу, креирајући пету представу у Народном позоришту Кикинда, с којим сарађује са великим успехом.У представи се користи музика бендова “Dakha Brakha”, “Dakh Daughters”, “Opa Tsupa”, “Kurup” и певају традиционалне украјинске песме.

Играјући више ликова, у представи глуме: Драган Остојић, Љубиша Милишић, Никола Јоксимовић, Мина Стојковић, Стефан Остојић, Тања Марков, Гордана Раушки. Костиме и сценографију креирала је Олга Мрђеновић. 

И. Б.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести