Премијера представе "Пеге у срцу" у суботу у Новом Саду

НОВИ САД: Представа “Пеге у срцу” биће изведена у суботу, 18.јуна, у Студентском културном центру Фабрика у оквиру Програмског лука “Тврђава мира” Европске престонице културе у Новом Саду.
s
Фото: Vovka Čudinov

Директор Студентског културног центра Обрад Шкрбић каже да је рећ о јединственој и никада до сада изведеној представи и да је ово највећи догађај откако је на челу ове институције.

Моша Бераха је написао драмски текст и ово је једино његово пронађено дело. У силној жељи да се то што пре представи јавности текст сам на увид прво послао Види Огњеновић, чија је реакција била одлична. Бераха је био школовани редитељ и то је радио пре Другог светског рата, али се за његова дела није до скоро знало. Радња прати логораше у Оснебрику у којем је и он био са многим личностима јеврејског порекла, рекао је Шкрбић.

Редитељ представе, јавности познат као трагач из квиза Потера, Милорад Милинковић, истиче да је ово нешто потпуно другачије.

Представа нас подсећа да постоје чисте вредности и да без обзира на зло око нас можемо некада заобићи цинизам и почети да верујемо у љубав и доброту. Дођите да погледате нешто што до сада сигурно нисте видели.Интересантно је како људи из овог времена гледају на чисту љубав из тог времена, каже Милинковић.

Прича прати затворенике из Краљевине Југославије и љубавни однос двоје младих који далази у интеракцију са њиховом нуждом за преживљавањем. Глумац Игор Ђурић каже да је текст сведен на неколико улога, што у оригиналном тексту није био случај.

Прате се судбине официра који су заробљени 1941. и провели су време рата у логору до 1945. године. Како је рат напредовао они су се опредељивали и заузимали стране. Било је занимљиво радити на овом штиву које нам је приближио Моша Бераха, истиче Ђурић.

Наредна извођења представе су у недељу и понедељак.

Настала је у продукцији Студентског културног центра Нови Сад уз подршку Министарства културе и информисања, Градске управе за културу Новог Сада и Фондације Европска престоница културе.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести