Публика поново на представама Ујвидеки синхаза

Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз полако враћа публику у позоришну салу и најављује које ће представе моћи да поклоници театра погледају у наредним данима првог месеца нове године.
д
Фото: Промо

За почетак овог периода најављено је гостовање Позоришног удружења “Летњи биоскоп” из Суботице, које ће сутра у 19 часова на великој сцени извести представу “Чудесна свакодневица” редитеља Денеша Дебреија, која поставља на сцену документ Гите Малас, под називом “Анђелови одговори”.

- Надахнуће за представу Позоришног удружења “Летњи биоскоп” је црпљено из 88 изванземаљских разговора. Године 1943, када се истина тек надзирала под окриљем црнила немилосрдног рата, четири млада уметника из Будимпеште - Лили Штраус, Хана Далош, Јожеф Креуцер и Гита Малас су у једној скривеној кући водили дијалог са Анђелима. Други светски рат је једино преживела Гита Малас. Она је записала те разговоре, и након неколико декада их обелоданила са насловом “Анђелови одговори”. У тим списима је овековечена порука тих уметника, која сведочи о њиховој снази и истрајности да буду доследни у уметности – каже се у најави ове представе.

По речима драматурга Тамаша Олаха, “овај текст уопште није драма, уопште није роман, није, то је једна веома густа мисаона грађа, коју у представи некако покушавамо да учинимо таквом да може да се проживи. То се одвија на више стотине страница. У представи, када сада мало размислим, из тог текста има око 10-15 редова, а и то певајућим говором, односно у песми.”

- Скоро цела представа биће одиграна у једном погледу, када се Гита осврне и тамо види своје пријатеље, који је не остављају, остају са њом и у ситуацији када се ради о њиховим животима. То се наиме догађа у Другом светском рату, а Гитини пријатељи, Хана, Лили и Јожеф, били су Јевреји, и сво троје су депортовани, и никада се нису вратили – указује редитељ Денеш Дебреи.

Инсценирани концерт студената Академије уметности у Новом Саду, под називом “Црвени фијакер”, у режији Роберта Ленарда, на репертоару је 16. јануара и биће изведен на малој сцени, с почетком у 19 часова. Овај инсценирани концерт рађен је по истоименом роману Ђуле Крудија.

- Крудијев роман нас баца у дубину једног сећања, где се спајају разна времена, где је вртлог људских судбина и фрагмената сумњивих боја, где се мешају тактови рока, опере, блуза и звука чинела. То је сусрет људских лица, силуета, звукова, познаника и непознатих лица, сусред паметних и глупих, састанак yепароша и фалсификатора. Даме и господа се крећу без одеће, хроми ђаво вири кроз кров, добро је што су мртваци побегли из града. У представи се тај целокупни вртлог уздиже и постаје концерт.

Учествују Кристиан Будинчевић, Дина Дедовић Томић, Даниел Дудаш, Николета Гргић, Бланка Хорват, Роланд Ласло, Жофиа Мађар и Даниел Тот. Музику је адаптирао Акош Диенеш.

Након тога, на репертоару следе представе “Сељачка опера” 18. и 19. јануара, “Паравани” 23. и 25. јануара, и “Капетан Прљави ред” 30. јануара. За 27. јануар најављена је традиционална прослава Дана Новосадског позоришта. Театар ће тада обележити свој 47. рођендан.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести