Путујућа међународна изложба у МСУВ

Музеј савремене уметности Војводине биће од сутра до 18. марта домаћин изложбе „Missing Stories.
Рад немачког уметника Кристијана Херла
Фото: Рад немачког уметника Кристијана Херла

Принудни рад у време нацистичке окупације. Поглед уметника”. Овај међународни уметнички пројекат Гете института у Србији реализован је уз подршку немачке фондације „Сећање, одговорност, будућност”, а биће отворена перформансом „Рад ослобађа, рад убија“, најављеним за 19 часова, али yбог епидемиолошких разлога практично без присуства публике, па ће и њега, баш као и целу поставку, поклоници савремене уметности бити у прилици да виде у излозима МСУВ на друштвеним мрежама.

У фокусу изложбе су радови укупно десет уметника из Немачке, Србије, Албаније и Црне Горе: Буркхард Шитни (Немачка), Кристијан Херл (Немачка), Александар Зограф (Србија), Милорад Младеновић (Србија), диСТРУКТУРА (Србија), Драган Војводић (Србија), Иван Салатић (Црна Гора), Ленка Ђоројевић (Црна Гора), Доника Ћина (Албанија) и Ремијон Проња (Албанија). Њима се у Новом Саду прикључују Леа Видаковић и Селман Тртовац из Србије. Њихова дела изведена су различитим медијима – од фотографије, преко сликарства, до аудио-визуелних инсталација. Неки од уметника који учествују у пројекту инспирацију за своја дела пронашли су у искуствима својих предака који су били принудни радници током нацистичке окупације. Тема принудног рада током нацистичке окупације недовољно је присутна у колективном сећању Балкана – мало је документације о њему, још мање јавних догађаја и расправа на ту тему, а то трагично поглавље европске историје у потпуности је изостављено у уyбеницима и настави историје. С друге стране, велики број породица памти судбине својих предака који су током окупације били на принудном раду у нацистичкој Немачкој, било у фабрикама, радним логорима или у пољопривреди. Захваљујући томе, судбине принудних радника присутне су и у индивидуалном сећању садашње генерације, а на посебан начин их доживљавају уметници и интелектуалци.

Иначе, за контуре поставке заслужно је пет кустоса и кустоскиња: др Томас Елзен – Уметничке збирке и музеји Аугзбург: Х2 – Центар за савремену уметност, Аугзбург; др Сања Којић Младенов – Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад; Уна Поповић – Музеј савремене уметности Београд, Београд; Адела Деметја – Тирана Арт Лаб, Тирана; Наталија Вујошевић – Институт за савремену умјетност, Цетиње. Уредница пратеће публикације изложбе „Мишинг Сториес „ је пак Тања Дикерс, позната књижевница из Берлина. Није на крају згорег напоменути да ће у оквиру међународне путујуће изложбе „Мишинг Сториес”, одабрана уметничка дела бити приказана у земљама порекла уметника – у Србији, где ће, поред новосадске, моћи да их види и београдска публика, затим у Албанији (Тирана), Црној Гори (Подгорица) и Немачкој (Берлин и Аугзбург).

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести