Раде Шербеџија: Значајни и велики пројекти у БДП-у

БЕОГРАД: Глумац Раде Шербеџија данас је на свечаном сусрету са медијима у Београдском драмском позоришту надахнутим говором похвалио овај театар и посебно управника Југа Радивојевића, који је, према његовим речима, “једини окупирао позориште” у овако тешким временима пандемије.
rade serbedzija
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

На промоцији нових 10 премијера БДП-а за 2022. годину, последњи је говорио млади стипендиста овог позоришта Лука Грбић, а онда је непланирано иступио на сцену Раде Шербеџија уз коментар: “Након најмлађег глумца, ред је да се обратим и ја као најстарији овде”, уз одобравање свих колега.

“Заиста је импресивно у овом позоришту присуствовати тако великим и значајним пројектима који ће се реализовати, а то није само ове године, већ увелико траје, сваке године. Честитам Југу Радивојевићу на свим тим представама”, рекао је Шербеџија.

Прослављени глумац ће вечерас, сутра и у среду играти представу “Ко се боји Вирџиније Вулф” према драми Едварда Олбија, у режији Ленке Удовички, као копродуцентски пројекат БДП-а и њиховог Казалишта “Улyшес” из Загреба и Малих Бриона.

Овај театар у Хрватској ће такође бити копродуцент уз БДП и представе “Прафауст” Јохана Волфганга Гетеа која ће имати премијеру 26. августа 2022. на Малим Брионима, у режији Бориса Лијешевића, са Светозаром Цветковићем у главној улози.

“Фантастично је гледати колико се класичних великих комада и савремених драма овде поставља. Дивно је што се све то дешава у овом часу веома тешких времена, где једно позориште говори својим језиком, ради на свој посебан начин”, додао је Шербеџија.

Он је анализирао позоришну ситуацију данас, наводећи да театри имају посебан однос према својим меценама.

“Само онај ко радикално схвати и прихвати ту улогу може истински помоћи писцу, односно уметнику. Размишљам шта је то у овим временима, да позориште цвета, а живот се гаси”, истакао је глумац.

“И то је тај божанствени апсурд и осећај који мене чини срећним и тера ме да не одустајем од свих тих ствари у уметности. Југ Радивојевић је једини у потпуности окупирао позориште, односно глумце. Честитам мојим пријатељима, јер још од времена КПГТ-а нисам видео тако дивну енергију и тако сјајан глумачки ансамбл”, закључио је Шербеџија, који је три вечери гост Београда због играња наведене представе “Ко се боји Вирџиније Вулф” на великој сцени “Оливера и Раде Марковић” у БДП-у.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести