„Родољупци” и „Хепи енд” у СНП-у

Представа “Родољупци”, чувени комад Јована Стерије Поповића, у верзији и режији Радоја Чупића, биће изведена у понедељак у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић Српског народног позоришта.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

- Промена начина на који се, уз музику и песму синови рода свог разговарају, препиру и обраћају оним око себе (и у позоришту, гледатељима без бркова или с брадом који као да не припадају национу) врло је важна (било каква политичност у виђењу радољубија и „Родољубаца“ добија другачије утемељење), музику треба увек прихватати озбиљно, не само као повод за расположење и разбибригу. Одлука да родољупци запевају, да своје превртљиве повести и муке кажу песмом а да при томе користе све оне знане и радо, често певљиве рефрене, брани уверење у моћ и значење музике као језика - наводи Зоран Р.Поповић у својој критици ове представе. - И као што се стављају и хитро замењују кокарде (или се оне мрске маџарске носе на оделу а српске испод, до срца) и лако у избеглиштву усваја србијански нагласак, тако народњачки збор од свог љупког кафанског репертоара ствара оперетски, али у духу захтева доба унета озбиљна музика води формалним менама према мјузиклу.

У улогама су: Милан Ковачевић, Александар Гајин, Марко Марковић, Душан Вукашиновић, Милован Филиповић, Јована Балашевић, Даница Грубачки, Гордана Каменаровић и Радоје Чупић.

Представа “Хепи енд (пројекат Егзодус)” Божидара Кнежевића, у режији Предрага Штрпца, на репертоару је у уторак у 20.30 часова на Камерној сцени СНП -а. Комад проблематизује више савремених прича о судбини младих људи који одлазе из наше земље, вођени жељама и сновима, у потрази за бољим животом и обећаном земљом.

- Шта је то у нама, да терамо једни друге одавде, то је оно што је мене занимало. Подтеме сиромаштва, непотизма, корупције, насиља, дискриминације у сваком смислу, јесу оно што утиче да људи из наше земље константно, вишегодишње и вишедеценијски, одлазе у великом броју - наводи редитељ Предраг Штрбац. - Представа се зове “Хепи енд” јер, кажу, после сваког краја иде неки нови почетак, и ја стварно верујем у тај срећан почетак, који ће доћи после неког срећног краја. Ти срећни крајеви, односно ти људи из четири приче у овој представи, морају да оду из разних разлога, одлазе не зато што је тамо нешто боље, него зато што су морали нешто да промене и да оду одавде.

У улогама су: Соња Дамјановић, Лидија Стевановић, Душан Јакишић, Оливера Стаменковић, Григорије Јакишић, Љубиша Милишић и Уна Ђелошевић, као и Александар Бахун, музичар.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести