Румунски првак у балету „Дон Кихот” у суботу

Балетска представа “Дон Кихот” Лудвига Минкуса први пут ће у овој сезони бити изведена у суботу 23. марта у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта, са гостујућим играчем Богданом Канилом из Букурешта, у улози Басила. Богдан Канила је првак балета Националне опере из Букурешта, који ће први пут заиграти на сцени СНП -а.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Током и након студија, које је завршио у Букурешту, на Универзитету за науку и уметност (Одсек за кореографију), Богдан Канила се усавршавао у радионицама које су водили Владимир Василијев и Гилберт Мајер. У Националној опери у Букурешту је од 2007, и ту је  2012. стекао статус првака. Досад је остварио више од тридесет улога у савременим и класичним балетима (“Дон Кихот“, „Бајадера“, „Корсар“, „Ромео и Јулија“, „Крцко Орашчић”, “Успавана лепотица“...).

Од 2007. Богдан Канила је наступао као гостујући уметник на сценама у Италији, Шпанији, Немачкој, Индији, Јапану, Тајвану и САД, као и у Румунији у Констанци, Брашову, Галату и Јашију. Канилу ћемо гледати у улози Басила, као партнера Ане Ђурић, која игра Китри, а уз њих учествују и Самјуел Бишоп, Иван Ђерковић, Ранко Лазић, Маријана Ћурчија, Андреја Кулешевић и бројни остали солисти и чланови ансамбла Балета СНП -а и ученици Балетске школе из Новог Сада.

Диригент је Микица Јевтић, кореограф и редитељ је Ђула Харангозо из Мађарске, сценографкиња је Олга Ђурђевић, а костимограф је Мирјана Стојановић Маурич.

За ову балетску фантазију музику је компоновао Лудвиг Минкус, а либрето је написао Маријус Петипа, према ремек-делу шпанске књижевности „Дон Кихот“ Мигела де Сервантеса, са познтим ликовима Санчом Пнасом и Дон Кихотом. Њима је у овом балету придодат млади пар и измишљена је наивна прича о младој девојци Китри и сиромашном момку Басилу. Њихови љубавни проблеми су садржај балета, а не Дон Кихот каквог знамо из Сервантесовог романа.

Балет “Дон Кихот” је на репертоару СНП -а и 4. априла, и у тој представи, у улози Басила, гостоваће балетски играч Гергељ Лебланк из Будимпеште.

                                        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести