Саопштена селекција 2. Новосадских позоришних игара

Позориште младих, које је прошле године покренуло међународни позоришни фестивал професионалних позоришта за децу и младе, саопштило је селекцију за овогодишње друге „Новосадске позоришне игре“, које ће бити одржане у Новом Саду, од 8. до 15. маја.
Промо/ Из представе „Сан летње ноћи¨ централноевропског плесног театра из Будимпеште
Фото: Промо/ Из представе „Сан летње ноћи¨ централноевропског плесног театра из Будимпеште

Након што је одгледао 67 представа, селектор фестивала Михајло Несторовић, директор Позоришта младих, избор је свео на 12 представа, које ће се наћи у званичној конкуренцији, и понудио образложења за њих.

У селекцији је представа „Сан летње ноћи”, В. Шекспира, у кореографији и режији Кристијана Ђерђеа, Централноевропског плесног театра Будимпешта (Мађарска). Овај театар је „један је од најзначајнијих самосталних плесних театара у Мађарској. Расадник је талената, а скоро све њихове представе настале су из истраживачког рада, кроз различите жанрове, текстове, правце и стилове игре. Ово извођење Шекспирове комедије одлична је показна вежба за младу публику како и на који се све начин Шекспир може инсценирати„.

Градско казалиште лутака Ријека (Хрватска) учествоваће с представом „Замрзнуте пјесме” ауторке и редитељке Тамаре Кучиновић. „Својим смелим продукцијама и квалитетом тих представа, Ријечко луткарско казалиште доминира луткарском сценом Хрватске, а и шире. Ово је свакако једна од најбољих представа Тамаре Кучиновић која је перјаница хрватског луткарства. Њена топла прича о љубави и пријатељству већ је изведена на низу европских фестивала. Ово је прилика да је види и наша, на “Новосадским позоришним играма”).

Словенско гледалишче Цеље (Словенија) доћи ће с представом „Коза пред судом у Вишњој Гори), Јосипа Јурчића, у режији Луке Марцена. „Стару словеначку легенду, као разиграну комедију, крајем 19. века расписао је Јосип Јурчић. У њој се суди једној кози, која је у комшијском дворишту појела мало салате… Сјајну комедију намењену младој публици режирао је млади Лука Марцен, на врло модеран начин, успешно избегавши стереотипе и архаизме који прате овакве, култне народне комаде. Ова ансамбл представа, смештена у савремену сценографију, обучена у модерне костиме, с много добре музике.”

Представу „Био једном један лав” извешће Ђечје позориште Републике Српске, рађену по мотивима и текстовима Душка Радовића, у режији Николе Бундала. „Четири глумца које вешто води млади редитељ Бундало, кроз радионичарски процес, уз низ штапа и канапа, чине право чудо на сцени. Живу музику на сцени изводи један од актера, а кроз препознатљиве стихове и мисли генијалног Душка Радовића, глумци вешто увлаче публику у бајковити свет овог писца. Спој младости и искуства помогао је бањалучком квартету да оживи лутке, створи музику и креира узбудљив амбијент ове представе„.

Театар за децу и младе Скопље (Северна Македонија) у селекцији је с представом „Роња ћерка разбојника”, рађеном по мотивима романа Астрид Линдгрен, у режији и драматизацији Јакуба Максимова. „Као што смо некада јурили да гледамо „Пипи Дугу Чарапу“ и њене догодовштине, велика је шанса да се и Роња, попут старије Пипи, прослави и да деца због ње похрле у позориште и биоскоп, да би гледали догодовштине двеју банди које могу да заживе само у књигама, филму и позоришту, те у дечјој машти, али најбоље у луткарском позоришту. Јер, лутка све може. Роња је кћерка разбојника, дивља, својеглава, неустрашива. Јакуб Максимов нам је добро познат као редитељ (у Новом Саду је режирао “На вуковом трагу”)”.

Позориште “Кључ” /Тел Авив (Израел) учествоваће с представом „Када је све било зелено”, инспирисано причом Шела Силверстејна, у режији Дикле Кац и Ави Злихалиха. „Ова вишеструко награђивана представа без речи говори о човечанству, природи и људима. Можемо је назвати и еколошком бајком, јер је то прича о борби и опстанку, нади да ће бар делић природе бити сачуван од бетона који нас све више затрпава„.

„Могућност забављања код птица” Тијане Грумић, у режији Николе Исаковића, назив је представе с којом на фестивалу учествује београдски Битеф театар. „Ова представа нас подсећа да су људи само део универзума у којем живимо, да нису апсолутни владари свега. Постоје ту и нека друга бића и ствари, неки други станари планете Земље. Представа је рађена у маниру луткарске представе предмета, односно објекта и за мене представља право освежење на луткарској сцени, поготово за младе. Три су глумца на сцени, врхунски су луткари: дај им гомилу отпада и направиће - чудо. Таква је ова представа„.

Театар „Плус„ (Шпанија) ушао је у селекцију с представом „Геометрија душе”, рађену према идеји Алека Ћурчића, у режији Олге Зечеве. „У буквалном преводу, представа би се звала „Мерење земље, света...“. Она је спој израза тела, савременог плеса и манипулације објектима. Представу је осмислио и сценски уобличио уметник српског порекла, Алек Ћурчић, који се дуги низ година бави експерименталним театром„.

Представа „Хајди” Милене Деполо, рађену по мотивима Јохане Шпири, у режији Ђурђе Тешић, уврстила је у селекцију београдско позориште „Бошко Буха“. „Дело које је настало крајем 19. века, генерацијама уназад, једно је од најпопуларнијих и код нас. Начин на који глумци играју овај позоришни класик и како публика реагује, представљају прави дашак доброг старог позоришта, али оног које припада 21. веку. Прави је ужитак гледати сјајне, талентоване глумце, као улазе из улоге у улогу и тако вешто причају причу о Хајди”.

Градско позориште Подгорица (Црна Гора) извешће представу „20.000 миља под морем” Јасмине Фулурије, рађену по мотивима романа Жила Верна, у режији Марка Чеха. „Још један класик и још једна праизведба. Некада основно штиво школараца, овде је веома маштовито инсценирано, пре свега забавно, али и поучно. Оно што је некада представљало научну фантастику, данас је реалност, али однос према морском свету и животној средини, никада се неће променити. Ансамбл који чине четири глумца дочарава нам фантазмагорију Жила Верна”.

Државно луткарско позориште Варна (Бугарска) у Нови Сад стиже с представом  „Алиса у свету огледала”, односно мјузиклом рађеним по роману Луиса Керола и Криса Блеквуда, у режији Бисерке Колевске. „Бродвејски спектакл, посластица за позоришне сладокусце, али и за оне који ретко улазе у театар. Ова „Алиса”  у позоришним круговима слови за најбољу европску продукцију у прошлој години, а званични је победник највећег луткарског фестивала у Варни. Чак и дужина трајања представе не руши њену позоришну магију, већ само стереотипе. Она децу и младу публику третира као озбиљну и формирану публику, са ставом и израженим укусом. Укратко - спектакл!”.

Из Берлина стиже позориште „Мерлин” које ће на 2. Новосадским позоришним играма учествовати с представом „Кловнова кућа”, у режији Димитриса Стануа.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести