Селекција 69. Фестивала професионалних позоришта Војводине

НОВИ САД: Фестивал професионалних позоришта Војводине биће 69. пут одржан од 12. до 17. априла у Зрењанину, најавио је председник Председништва Заједнице професионалних позоришта Војводине Валентин Венцел на јучерашњој конференцији за новинаре у Новом Саду, на којој је саопштен избор представа.
zrenjaninsko pozoriste, tosa jovanovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Селектор овогодишњег фестивала, позоришни критичар РТС-а Слободан Савић, поменуо је да је од укупно тридесетак одгледаних, изабрао шест целовечерњих и четири представе за децу.

Овогодишњу селекцију чини следећих шест представа: “Било једном у Банату”, Жељко Мијановић и Владимир Лазић, према причи “Легенда о позоришту” Игора Бојовића, режија Владимир Лазић, Народно позориште “Тоша Јовановић” Зрењанин; “Шта се догодило са Беби Џејн”, на основу романа Хенрија Фарела, сценска адаптација Беа Ерњеи и Петер Галамбош, режија Петер Галамбош, Драма на мађарском језику Народног позоришта / Казалишта / Непсинхаз Суботица; “Лиситрата”, Аристофан, режија Јована Томић, Драма на српском језику Народног позоришта / Казалишта / Непсинхаз Суботица; “Вештице из Салема”, Артур Милер, режија и адаптација Никита Миливојевић, Српско народно позориште; “Хасанагиница”, по мотивима драме Љубомира Симовића, режија Андраш Урбан, Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз;  “Тартиф”, по мотивима Молијерове драме, аутор и редитељ Игор Вук Торбица, Народно позориште Сомбор и Српско народно позориште.

У односу на прошлу и последњих неколико година, продукција представа у позориштима Војводине нажалост је преполовљена. Кад је реч о продукцији представа за децу, ситуација је још незавиднија. То су чињенице с којима треба да се суочимо. У таквим околностима, успео сам да погледам све представе које су позоришта из Војводине пријавила, има их око тридесет, и осим неколико позоришта, сва друга, и да су хтела, нажалост, нису имала да пријаве више од две представе за овогодишњу селекцију, напоменуо је селектор Слободан Савић.

Како је додао, није имао унапред спремљен и задат концепт у који би после на силу, по својим позоришним приоритетима, без икаквог реда и смисла, “утрпавао" представе.

На срећу, испоставило се да  је у продукцији, овако оскудној и незавидној каква јесте, било шест представа које по свим критеријумима тематике, поетике, позоришне естетике, с једне стране, и по критеријумима тзв. савремених извођачких пракси, најзад и по мојим критеријумима, по ономе што ја сматрам релевантним и друштвено одговорним позориштем, буде шест представа, које по свему завређују да се нађу у селекцији овогодишњег фестивала, истакао је Савић.

У односу на прошлу и неке претходне године, како је подсетио Савић, селектована је једна представа мање, такође и у селекцији представа за децу.

Када говорим о концепту, који се заправо отворио гледањем ових представа, хоћу да нагласим да је већина изабраних представа и у складу, или бар у дослуху, са савременим референтним извођачким позоришним праксама, и да у већини представа препознајемо друштвено одговорно, критички потентно позориште. А то је оно које се отворено, без задршке, бескомпромисно хвата у коштац са горућим друштвеним, социјалним и политичким проблемима, и то на уметнички релевантан и легитиман начин, што је, пре свега, важно, указао је селектор Савић.

Овогодишњи фестивал ће, иначе, бити одржан под слоганом “Позориште у стигматизованом  друштву”, напоменуо је Савић, објашњавајући да је тенденција стигматизације здравог разума, и његовог свођења на нулу, данас толико видљива, да се просто не може избећи.

Већина ових представа се управо хвата у коштац с једном таквом појавом и феноменом. Када говорим о стигматизацији, мислим и на стигматизацију свести, савести и разума, борбу за истину и правду, за друштвену, социјалну и родну равноправност. С друге стране, слоган овогодишњег фестивала указује и на стигматизацију одговорног позоришта. И тога би требало да будемо свесни, штавише и на стигматизацију културе уопште, објашњава Савић. 

Председништво Заједнице професионалних позоришта Војводине је по речима Савића, једногласно прихватило његову селекцију, такође и такозвану драматургију фестивала, коју сматра важном, указујући да редослед представа није тек обичан редослед, него има јасно значење, и учиниће да фестивал буде заокружена и форма и структура. 

У част награђених (ван конкуренције), биће изведена представа “Доплер” Ерленда Луа, у режији Александра Поповског, СНП и Центар за развој визуелне културе Нови Сад.

Домаћин ће и ове године бити НП “Тоша Јовановић” у Зрењанину, а разлог томе је и што су, по речима његовог директора Ивана Француског, задовољни оним што су прошле године урадили, и ово је за њих нови изазов.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести