„Севиљски берберин” први пут ове сезоне у СНП-у

Комична опера у два чина “Севиљски берберин” Ђоакина Росинија на репертоару је Српског народног позоришта и биће изведена први пут у сезони у четвртак у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Оркестром и хором диригује Александар Којић, а у улогама су: Саша Штулић (гроф Алмавива), Небојша Бабић (Бартоло, доктор медицине), Јелена Кончар (Розина), Васа Стајкић (Фигаро, берберин), Горан Крнета (Базилио, учитељ музике), као и Верица Пејић и Бранислав Станков.

Садржај “Севиљског берберина” узет је из једног од два бриљантна комада француског позоришног писца Бомаршеа, од којих оба имају исте главне ликове: Фигара, Алмавиву и Розину. Други од тих комада већ раније је компоновао Моцарт(“Фигарова женидба”). Росини је свог “Севиљског берберина” удаљио од политичког контекста, те је, пре свега, ишао на комику ликова и ситуација – а у томе је био ненадмашан.

Балет „Дама с камелијама“, неокласичног стила, на музику Ђузепа Вердија, у режији, кореографији и по либрету Крунислава Симића, и оркестрацији Александра Којића, биће изведен у петак у 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ СНП -а. Ово дело је инспирисано истоименим романом Александра Диме Сина и говори о великој љубави између париске куртизане Маргерите Готје и њеног младог љубавника Армана Дивала. То је била инспирација Вердију за оперу “Травијата”, чију је музику оркестрирао диригент Александар Којић, прилагодивши је потребама балетског дела под називом “Дама с камелијама”

- Прилагођена балетској причи, музика чувене Вердијеве опере „Травијата“ инспиративна је у сцени бала, као и коцкарнице, а игра заводљива и полетна. Сведена сценографија (Герослав Зарић) прати дух Диминог романа, дискретно указујући на француски гламур и елеганцију одаја Маргерите Готје, а костими (Бојана Никитовић) плене елеганцијом и лепотом колористичког склада  - напомињу у Српском народном позоришту.

У представи, обновљеној у овој сезони, учествују прваци Ана Ђурић и Андреј Колчериу, солисти и ансамбл Балета и Оркестар Опере СНП-а.

Читаоцима “Дневника” поклањамо осам карата за оперу “Севиљски берберин” и десет карата за балет “Дама с камелијама”. По две карте ће добити читаоци који се данас од 13 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881. Добитници ће улазнице моћи да подигну на портирници “Дневника”.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести