Слет Насупрот ветру

Слет „Насупрот ветру”, у продукцији Позоришта младих, и у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад - Европска престоница културе”, биће премијерно изведен 1. септембра у 19 часова, у Креативном дистрикту Кинеске четврти, као део програмског лука „Калеидоскоп културе“. 
d
Фото: Промо

Слет је подељен на три дела, а у њима учествује више од сто актера. Глумачку осовину овог пројекта чине глумци Позоришта младих: Кристина Савков, Марија Радованов, Неда Даниловић, Славица Вучетић, Дарко Радојевић, Иван Ђурић, Саша Стојковић и Дејан Шарковић.

За сваку од три целине ангажован је посебан уметнички тим састављен од редитеља, кореографа и музичара. Редитељски тим чине Сибил Петерс (Немачка), Каролина Спаић (Холандија) и Маја Гргић (Србија). Кореографи су били Силви Кречмар (Аустрија), Наима Барака (Холандија) и тандем Денеш Дебреи и Хенриета Варга (Србија-Мађарска), док је специјална гошћа Добе Гаоре, афричка певачица и плесачица из Обала Слоноваче. Аутори костима, сцене и реквизита су Матијас Антон (Немачка) и Монали Мехер (Холандија).

- Слет “Насупрот ветру” заправо критички преиспитује форму слета, културно-политичког догађаја који се у нашем сећању везује за време СФРЈ. Тај је слет био врхунац спреге политике, забаве за масе и културе у форми естраде којим се прослављао рођендан Јосипа Броза Тита. Слет се одржавао на Дан младости 25. маја, кад је слављен и Титовов рођендан, на којем се врховном команданту уручивала штафета као симбол љубави народа и народности према њему, истих оних који су, по његовој смрти, деведесетих, те штафете лако и здушно претворили у бајонете – подсећају у Позоришту младих.

Слет као приредба карактеристична за тоталитарне режиме, био је комбинација гимнастике, плеса, музике и разних других извођачких сегмената, у којој је учествовало много младих. У Позоришту младих напомињу да овај слет из 2022. жели да преиспита све те историјске наративе, и зато је он заправо одговор на слет.

Припреме за овај пројекат трајале су пола године, а у његовом финалном извођењу учествоваће 110 младих људи. Управо су они, кроз радионице, активно учествовали у креирању представе и наслова “Насупрот ветру”.

- Шта је то заједништво данас, како се гради, шта бисмо и зашто мењали у прошлости, а како бисмо креирали заједничку будућност, да ли смо део или смо изопштени, само су нека од питања која покреће овај пројекат, чији је циљ да се боље разумеју потреба данашње омладине и њихово виђење заједништва у будућности – додају у Позоришту младих.

Слет “Насупрот ветру” реализован је у сарадњи са ЗИД театром из Амстердама, Фундус театром из Хамбурга, Удружењем РингРинг из Београда и “Вива денс академијом” из Новог Сада, те новосадским школама и КУД-овима. Подржали су га: СПЕНС, Фондација ЕГЗИТ, Факултет за спорт и психологију ”ТИМС”, Гете институт, Аустријски културни форум, и Амбасада Краљевине Холандије у Београду.

Репризна извођења за слет, који иначе траје 80 минута, заказана су за 2. и 3. септембар, од 19 сати, на истом месту.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести