СНП отвара 157. сезону извођењем балета „Жизела”

Српско народно позориште вечерас отвара нову 157. сезону извођењем балета “Жизела” на сцени “Јован Ђорђевић”, с почетком у 19 часова.
Scena iz baleta „Žizela” Foto: M. Polzović
Фото: Сцена из балета „Жизела” Фото: М. Ползовић

Овог пута нова сезона нашег најстаријег театра отвара се обновом  једног од најпознатијих и најизвођенијих белих балета “Жизела” композитора Адолфа Адама, типичној романтичарској причи која говори о љубави сеоске девојке и младића племићког порекла, која се трагично завршава. Оркестром СНП -а диригује Микица Јевтић, а у представи учествује бројни балетски ансамбл.

Насловну улогу игра Ана Ђурић, Грофа Алберта Андреј Колчерију, а у алтернацији Ливиу Хар и Семјуел Бишоп. У осталим улогама су: Бранка Глигорић / Татјана Ненадовић (Жизелина мајка), Самјуел Бишоп / Давид Груосо (Хиларион, шумар), Иван Ђерковић / Бојан Раднов (Војвода од Курландије), Јелена Вукадиновић / Верица Козарев Кларић / Надежда Салак (Батилда, Албертова вереница), Ђулио Милите / Иван Ђерковић (Вилфрид, Албертов дворјанин), Соња Батић / Катарина Кљајић / Олга Аврамовић (Мирта, краљица вила) и Јука Мацујама / Лана Стојановић / Дуња Лепуша / Катарина Кљајић/ Игор Таубер / Милан Иван / Давид Груосо (Па-де-де).  

- Идеја о балету “Жизела” потекла је из љубави Теофила Готјеа према балерини Карлоти Гризи, која тек што је дошла у Париз са Жил Пероом, славним балет-мајстором и кореографом, који је открио у њеној петнаестој години у Театру “Сан Карло” у Напуљу, постајући њен учитељ и муж. Садржај је нашао листајући Хајнеову прозу “Слике с путовања”, у којој је наишао на некакву легенду словенског порекла, у којој невесте, умрле пре венчања, као виле, сваке ноћи устају из својих гробова, да би играле, и тако задовољиле жељу коју им је живот на земљи ускратио … и тешко оном ко их у томе прекине, поготову – младићима. Тај би морао играти са њима све док од умора – не умре. Управо та жеља за игром, доведена до симбола младости али и трагедије, учиниће Готјеову Жизелу балетским бићем “пар екселанс”, ком је игра што и смртна пресуда, али у исти мах и романтичарски идеал - писао је овом балету Слободан Турлаков.

Музика Адолфа Адама је, по речима диригента Микице Јевтића, “префињена и деликатна попут француских парфема. Тешко је поверовати да је композитор комплетну партитуру написао за мање од три недеље... Балет Српског народног позоришта се поново враћа овом балетском ’драгуљу’, на радост свих нас и наше верне публике”.

Реприза представе „Жизела”, с алтернативном поделом, је 28. септембра.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести