СНП: Премијера “Риголета”, на отварању „Операрије”

На сцени „Јован Ђорђевић Српског народног позоришта почеле су режијске пробе оперске представе “Риголето”, једног од најпопуларнијих дела Ђузепа Вердија.
Režijske probe verdijevog „Rigoleta” u Srpskom narodnom pozorištu Foto: promo SNP
Фото: Режијске пробе вердијевог „Риголета” у Српском народном позоришту Фото: промо СНП

Премијером ове нове оперске продукције СНП-а, планираном за 14. јун, како најављују у овој кући, биће отворен оперски фестивал „Операрија”.

Оперу “Риголето” режира Александар Николић, гост из Београда, који је са СНП-ом сарађивао 2016. на опери “Кавалерија рустикана”. Диригенти су Андреа Солинас, гост из Италије, и Микица Јевтић.

– Садржај за оперу “Риголето”, Верди је нашао у драми Виктора Игоа „Краљ се забавља“ (драма је премијерно приказана 1832), коју је Франческо Марија Пијаве прерадио у оперски либрето. У том делу композитор је постигао оно што успева само највећима: спојити трагично и комично у шекспировском стилу. Откад је праизведен у Театру ла Фениче у Венецији, 11. марта 1851, пуних 168 година се изводи на светским оперским сценама - подсећају у Српксом народном позоришту.

Војвода од Мантове је Саша Штулић / Бешара Муфареж, гост из Либана / Енглеске, а Риголето (дворска луда) је Жељко Р. Андрић, док Ђилду (Риголетову ћерку) тумачи Дарија Олајош Чизмић / Памела Киш Игњатов / Сенка Недељковић. Спарафучиле (бандит) је Страхиња Ђокић, а Мадалена (његова сестра) је Јелена Кончар / Вишња Попов / Марина Павловић Бараћ. У улози Грофа Монтеронеа је Горан Крнета, Гроф Чепрано је Никола Баста, а Грофица Чепрано је Маја Андрић. У осталим улогама су: Бранислав Станков, Игор Ксионжик / Бранислав Цвијић, Владимир Зорјан и Марија Митић Васић.

Учествује мушки Хор и Оркестар Опере и Балет СНП-а. Хор припрема Весна Кесић Крсмановић. Сценограф је Саша Сенковић, костимограф је Сенка Раносављевић, а кореограф је Александар Илић, гост из Београда.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести