Соло и Кризе стижу из Љубљане

Овогодишње издање Битефа, 56. по реду, одржаће се у Београду од 23. септембра до 2. октобра, и у главном програму имати девет представа водећих европских и светских уметника из Немачке, Белгије, Мексика, Француске, Србије, Словеније и Велике Британије.
г
Фото: Нада Жганк

Представе из Словеније, или у режији словеначких аутора су на Битефу традиционално, захваљујући својим уметничким дометима, најзаступљеније из региона бивше Југославије.

На овогодишњем, 56. Битефу, београдска пубилка ће имати ексклузивну прилику да види рад чак двоје словеначких редитеља најмлађе генерације. Њихов рад је у Словенији већ добио вишеструка признања, али ће, у светском контексту, бити „откриће“ 56. Битефа.

Представа „Соло“ (копродукција љубљанске „Маске“ и Словенског народног гледалишча),у режији Нине Рајић Крањац, бави се личним професионалним преиспитивањем редитељке, њеног положаја у послу којим се бави, те словеначким позоришном околностима. Сама редитељка игра у представи, и њена, као и игра других глумаца, врло је слободна, импровизаторска, перформерска, телесна, уз честе жанровско-стилске промене. Изводиће се у новом простору, у оквиру Луке Београд.

После отказивања представе „Плућа“ на прошлогодишњем Битефу, због пандемије, на фестивал сада стиже друга представа Жиге Дивјака. Продукција „Кризе“ Словенског младинског гледалишча и „Маске“, у Дивјаковој режији, своју светску премијеру имаће управо на Битефу.

- Ова представа је свесно остављена за сам крај фестивала, јер она шири тематски оквир главног програма: не третира само друштвене проблеме везане за рад, већ и филозофски феномен кризе као такве. Овом се феномену прилази из више перспектива. Поред негативних аспеката кризе, указује се и на оне друге, потенцијално стимулишуће, те тако, после тематски претежно суморне селекције, ипак пружамо светло на крају тунела – најављују у Битефу.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести