Сомборско позориште вечерашњом премијером обележава свој дан

СОМБОР: Премијером представе “Семпер идем”, рађеном по роману Ђорђа Лебовића, у драматизацији и режији Горчина Стојановића, Народно позориште Сомбор, основано 25. новембра 1882, обележиће вечерас свој дан и прославити 137.рођендан.
p
Фото: S probe predstave "Semper Idem"

Трагични догађаји из Другог светског рата испричани из визуре једног сомборског јеврејског дечака, никога не остављају равнодушним, истичу у Народном позоришту Сомбор о овом роману - хроници, по којем је рађена истоимена представа.

Део тог детињства у Краљевини Југославији уочи Другог светског рата, виђеног очима детета, јесте и ширење нацизма, како у својој околини, тако и у Европи. Како је примећено, Ђорђе Лебовић је у виду имао паралелу између ондашњег лудила и рата који је у Југославији букнуо 90-их година 20. века. У рату је изгубио 40 чланова своје породице, а као петнаестогодишњак обрео се у Аушвицу.

За овај Лебовићев роман Теофил Панчић је написао да је прво ремек-дело 21. века у српској књижевности, како подсећа редитељ ове представе Горчин Стојановић, додајући да се усуђује рећи да је досад једино. То је, иначе, ових дана најпозајмљиванија књига у Градској библиотеци у Сомбору, а карте за премијерно извођење представе, рађене по њој, распродате су.  

Премијера представе “Семпер идем” била је повод за разговор, који је приређен 21. новембра у позоришту, са Златом Лебовић, супругом прослављеног писца, која је припремила роман за штампу, Горчином Стојановићем, аутором драматизације романа и редитељем ове представе, и Љубицом Бачић, вишим кустосом етнологом из Градског музеја у Сомбору. Читајући га још у рукопису, Злата Лебовић је, како је у том разговору рекла, осећала да је то права ствар коју ради: “После логора он је рекао: Постоје две могућности, или да заборавим, да бих преживео, или да пишем о томе. Изабрао сам оно друго.” Представа “Семпер идем” ће вечерас почети у 18 часова, а има три, односно четири дела: “Од раја до пакла”, “Сазревање” и “Предсказања / Велики суноврат”. Ов делови су одвојени паузама, у којима ће публика имати прилику да у пробној сали погледа изложбу “Трагови у 30 слика - Сомборски Јевреји у Холокаусту” ауторки Милке Љубоје и Љубице Бачић.

У представи играју: Марко Марковић, Саша Торлаковић, Ивана В. Јовановић, Биљана Кескеновић, Нинослав Ђорђевић, Бранислав Јерковић, Срђан Алексић, Вања Ненадић, Даница Грубачки, Милијана Макевић, Драгана Шуша, Немања Бакић, Александар Ристоски, Ервин Хаџимуртезић, Богомир Ђорђевић, Перо Стојанчевић, Давид Тасић Даф, Олгица Несторовић, Предраг Грујић и Стефан Бероња.

Костимограф је Лана Цвијановић, сценограф је Горчин Стојановић, а кореограф је Иста Степанов.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести