Спектакуларна инсценација “Аиде” на Петроварадинској тврђави

НОВИ САД: Опера Српског народног позоришта отвара вечерас своју 161. сезону премијерним извођењем Вердијеве  „Аиде”, ненадмашног бисера музичке драме међу зидинама Петроварадинске тврђаве, под ведрим небом.
s
Фото: snp.org.rs/Srđan Doroški

У години када цео свет обележава 120 година од смрти Ђузепе Вердија, Опера СНП-а изводи овај спектакл на темељима још два велика јубилеја - 160 година најстаријег српског театраи 150 година од праизведбе „Аиде”. Спектакуларна инсценација на платоу код зграде Академије уметности На Тврђави окупиће око 350 извођача: солисте, хор, оркестар и балетски ансамбл, док се у публици очекује готово 3.000 поклоника оперске уметности.

Делом које заузима незаменљиво место у опусу генијалног композитора дириговаће  гост из Италије маестро Андреа Солинас, редитељску поставку потписује Александар Николић, док је кореографију осмислио Александар Илић. Први пут ово ремек-дело изведено је у Новом Саду 1955. а од претходне поставке на сцени СНП-а протекло је готово четири деценије: премијера је била 5. октобра 1982.

По речима директора Опере СНП Александра Станкова желели су да „Аида” буде изведена онако како је то Верди изворно замислио: спектакуларно и на отвореном, под ведрим небом. А чињеница да су све карте, за премијере на Тврђави и у СНП и прву репризу, продате у рекордном времену говори о томе да опера није музејска уметност, није уметност која пролази, која нестаје. Напротив...„Аиде” је део и актуелног Калеидоскопа културе, али и права најава Новог Сада као Европске престонице културе.

У премијерној подели на Петроварадинској тврђави као Аида наступиће сопран Соња Шарић,  млада, али увелико светски афирмисана сомборска оперска певачица, док ће роле Амнерис и Радамеса певати мецосопран Вишња Радосав и тенор Стеван Каранац. Бас-баритон Небојша Бабић биће Краљ Египта, бас Рикардо Цанелато, гост из Италије, певаће ролу свештеника Рамфиса, док је сопрану Маји Андрић поверена улога Велике свештенице.

На првој репризи, заказаној за 18. септембар на сцени „Јован Ђорђевић”, роле Аиде и Амнерис певаће Данијела Јовановић и Јелена Кончар, а Каранац понавља улогу капетана гарде. Као Краљ ће наступити Страхиња Ђокић, Рамфиса ће тумачити Горан Крнета а Марија Матић Васић биће Велика свештеница, док ће баритон Жељко Р. Андрић у обе представе певати ролу Аидиног оца.

Балет соло Катарина Кљајић и Самјуел Бишоп. Сценографију потписује Томислав Шараба, костимограф за солитичке и балетске костиме је Сенка Раносављевић.  Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести