Спуштена завеса на Дане Зорана Радмиловића, уручене награде

ЗАЈЕЧАР: Позоришни "Дани Зорана Радмиловића" завршени су уручењем награда - Светлани Бојковић је припала награда за најбоље глумачко остварење, за најбољу представу по оцени публике проглашена је "Хипноза једне љубави" Звездара театра, док је комад "Мртве душе" Народног позоришта добио награду за визуелни идентитет.
svetlana bojkovic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Церемонију доделе отворио је јуче Владимир Ђуричић, директор фестивала и управник зајечарског позоришта.
"Ово је, по мом мишљењу и мишљењу људи, који годинама прате фестивал, један од програмски гледано најбољих фестивала", рекао је Ђуричић, изразивши наду да ће сваки следећи фестивал бити бољи од претходног. 

Након тога је Иван Бекјарев, председник стручног жирија, објавио да је једногласно донесена одлука да награду за најбоље глумачко остварење на фестивалу добије Светлана Цеца Бојковић за улогу Драгице у представи „Моја ти" Олге Димитријевић у режији Александре Милавић Дејвис Атељеа 212 из Београда, након чега је уследио дуготрајан и буран аплауз.

"Светлана Бојковић је дискретним, ненаметљивим, одмереним, прецизним, шармантним, природним и убедљивим глумачким изразом изградила лик Драгице. Не упадајући у замку патетичности, сценски ефектно, уз велику и значајну подршку осталих актера, оживела је судбину јунакиње са маргина савремене, неумољиво сурове цивилизације, оплемењујући целокупну атмосферу представе духовитим, емотивним и носталгичним нотама", рекао је Бекјарев.
Светлана Бојковић се захвалила на награди, као и публици на лепом пријему.

"Хвала наравно Зорану Радмиловићу што је постао и остао ту у нашим срцима, у нашим сећањима. Он ће стално живети кроз ове фестивале, кроз ово позориште", поручила је Бојковићева.
Награда публике припала је Звездара театру за представу „Хипноза једне љубави", а организатор тог позоришта Драгиша Ћургуз је изразио задовољство што је награда додељена са "скоро невероватним резултатом 9,83". 

"То ми даје право да посумњам да су Душан Ковачевић и глумци ове представе успели и вас да хипнотишу", казао је Ћургуз.
 Фредерик Поти, директор Театра де ла маси, чију је представу зајечарска публика имала прилику да гледа на фестивалу, и председник Жирија за награду „Крстомир Миловановић" захвалио је организатору за успешно обављен посао.

 „Хвала вам управниче што сте имали храбрости да позовете наше позориште из Нице да одигра представу за једног гледаоца, која је захваљујући вашој организацији, наишла на велики одзив и интересовање публике у Зајечару. Хвала вам што сте имали смелости да не-Словену предложите да буде члан вашег жирија.  Хвала због тога што сте ми помогли да потрвдим оно о чему сам годинама размишљао. А то је да је стварање на Балкану креативно, аналитично и пуно изненађења", рекао је Поти.

Према његовим речима, посао жирија био је изузетно тежак јер се не ослања на таленат глумца, ни на укус јавности, ни на интелигенцију режисера, нити на лепоту самих текстова. 
За одлично осмишљавање сценског простора, довођење естетске повезаности до савршенства, као и велику театралност одабрали смо представу „Мртве душе" Народног позоришта из Ниша за коју је сценографију радила Ана Ђорђевић, објавио је Поти.

Након доделе награда ансамбл зајечарског позоришта одиграо је премијерно комад „Крађа, свађа итд" по тексту и у режији Мирољуба Рикија Недовића.  
Зоранов брк припао је Милошу Ђуричићу, што је иначе његов четврти Брк.
"Комад смо почели да радимо још у септембру и био је готов доста пре фестивала, тако да смо морали да темпирамо фому како бисмо премијеру одиграли на самом фестивалу. Моје мишљење је да је све било тачно, успешно и да смо достојно затворили овај фестивал иако је селекција ове године била доста јака. Баш смо поносни што смо и ми део тога", рекао је Ђуричић након представе на прес конференцији. 

О самој награди, која је по четврти пут стигла у његове руке каже да „му сваки значи као да је први. "Имам осећај да сваки пут када добијем Брк део Зорана прође кроз мене. И мислим да је то највећа стисфакција". 
Непосредно пре затварања фестивала потписан је и протокол о сарадњи Факултета савремених уметности из Београда и Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести