Српско народно позориште балетом „Жизела” започиње нову, 157. сезону

Извођењем балета “Жизела”, Српско народно позориште ће 23. септембра отворити 157. сезону на сцени “Јован Ђорђевић”, саопштила је јуче управа нашег најстаријег театра на конференцији за медије, најављујући и пројекте које ће у наредним месецима радити све три уметничке јединице: Драма, Опера и Балет.
Sa konferencije za novinare u Srpskom narodnom pozorištu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Са конференције за новинаре у Српском народном позоришту Фото: Дневник.рс

Почетак сезоне је празник за позориште, напоменуо је јуче в.д. управник Зоран Ђерић, изражавајући задовољство што ће она бити отворена обновом балета “Жизела”. И в.д. директора Балета Тони Ранђеловић поделио је исто мишљење, напомињући да Балет СНП-а одавно није био у прилици да отвори нову сезону.

Подсећајући да је “Жизела” Адолфа Адама један од напознатијих белих балета, с романтичном причом о љубави сеоске девојке и младића племићког порекла, која се трагично завршава, Ранђеловић је напоменуо да су се одлучили за овај балет, иако је веома захтеван, јер ће показати у ком правцу ће балет СНП-а ићи у овој новој сезони.  Поред другачије поставке овог балета, Ранђеловић је најавио и нову поделу, у којој ће насловну улогу играти Ана Ђурић, Грофа Алберта Андреј Колчерију и у алтернацији Ливиу Хар и Семјуел Бишоп.

– Искрено, нисам била љубитељ “Жизеле” први пут када су ми дали да је радим – открила је првакиња Балета СНП Ана Ђурић. – Била сам противник те представе, али сматрам да мора да се одигра, па да се заволи, да би се осетила сва њена љубав, коју има. Жизела је, пре свега, особа пуна љубави, неискварена, искрена. Она не зна за лажи и преваре, и то је оно што је и довело до тога да умре. Прелепа је градација, од првог чина, у којем је све светлосно, радосно, све се приказује кроз игру, љубав, радост, до другог чина у којем је све заиста бајковито... И мислим да је у синергији нашег рада, наше емоције, са дивном музиком Адолфа Адама, направљена дивна представа.

Од осталих нових наслова у овој уметничкој јединици, Тони Ранђеловић је најавио балет за децу “Пинокио”, који би требало премијерно да буде изведен до краја године.  

Међу оперским представама које би требало да очекујемо у наредном периоду, у фокусу је праизведба “Веселих попова банатских” академика Дејана Деспића. Поставка ове опере, наслоњене на роман Стевана Сремца „Поп Ћира и поп Спира”, одласком са животне сцене Дејана Миладиновића остала је без редитеља, али ће рад на њој бити настављен, рекао је в.д. директора Опере СНП Александар Станков, најављујући премијеру на пролеће.


Суботички помоћник управника

Новина у СНП-у је и место помоћника управника за програмску делатност, на које је именован Зоран Суботички. Он је јуче у сусрету са новинарима најавио обележавање стогодишњице од смрти Лазара Дунђерског, мецене многих културних институција и српског позоришта, који је на свом имању (данашњи хотел “Војводина”), изградио зграду СНП -а, изгорелу 1928.


Пре тога, за крај године, припрема се увек радо гледана оперета “Слепи миш“. Већ на самом почетку сезоне се у СНП-у ради неколико пројеката паралелно, додао је Ђерић, подсећајући да неке нове представе, започете у претходној сезони, нису имале премијере, већ ће се сада први пут бити изведене пред публиком. Једна од њих ће ускоро, 7. октобра, премијерно бити изведена, а у питању је представа “Фортинбрас се напио” Јануша Гловацког, у режији Николе Завишића, напоменуо је однедавно нови в.д. директора Драмеглумац Милован Филиповић.

Наредна је представа “Аникина времена”, коју ће, по мотивима приповетке Иве Андрића, режирати Ана Ђорђевић. У новембру публику очекује нов мјузикл “Војвођанска рапсодија”, коју ће режирати Владимир Лазић, на музику Габора Ленђела, а инспирисан књигом “Село Сакуле, а у Банату” Зорана Петровића. На Камерној сцени до краја године требало би премијерно да буде изведен неколико пута започињан пројекат “Лажа и паралажа”, а одлучено је да га режира Слободан Бранковић, који је завршио студије у Бањалуци, а мастер у Новом Саду. У овој сезони, по речима Филиповића, биће реализована и драматизација романа “Миленијум у Београду” Владимира Пиштала.  

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести