Стеријино позорје од 26. августа, у селекцији осам представа

НОВИ САД: Овогодишње, 65. Стеријино позорје биће одржано од 26. августа до 3. септембра у Новом Саду, саопштено је данас на конференцији за новинаре.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У такмичарској селекцији 65. Стеријиног позорја биће осам наслова - "Смедерево 1941", "Радничка хроника", "Маратонци трче почасни круг", "Семпер идем", "Кретање", "Лепа Брена пројект", "Ко је убио Џенис Џоплин" и "Густав је крив за све".

На овогодишњем Стеријином позорју, оценио је у изјави Танјугу селектор Светислав Јованов, биће изведене представе које успостављају непосредан контакт са свим врстама стварности које нас окружују, било да се ради о блиској историји, социјалним, верским, ратним сукобима и контекстима.

"У оквиру ове селекције од осам представа биће представљено шест савремених домаћих драмских аутора, који су у неком првом фронту и који се највише цене и тренутно обећавају, а то су Олга Димитријевић, Маја Прелевић, Тања Шљивар, Димитрије Коканов, Тијана Грумић", рекао је Јованов

Издваја се класик Душана Ковачевића "Маратонци" за које, како каже, мисли да доноси нешто ново у екранизацији тог култног комада.

У нетакмичарској међународној селекцији "Кругови" публика ће имати прилике да погледа три представе - "Једваносимсобоакаломистобо", "Семинаристи: Шредигеров бог" и "Eichmann u Jeruzalemu".

"Поручио бих публици да никако не пропусте представу загребачког казалишта младих ''Еићманн у Јерузалему'', за коју, интимно и лично, без икакве увреде и замерке, мислим да је најбоља представа коју сам видео у протеклој сезони на просторима бивше Југославије и биће у програму "Кругови", каже селектор Јованов.

Говорећи о позоришту у време епидемије, Јованов иронично примећује да су "спорт, ресторани, коцкарнице, мање опасни од театра".

"Али то је управо зато што је театар незамењив. То је једна уметност која зависи од заједничког доживљаја, за такав заједнички доживљај остали смо прикраћени током ова више од два месеца", сматра Јованов.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести