Свенки Савић награда за животно дело УБУС-а

БЕОГРАД: Свечано проглашење годишњих награда Удружења балетских уметника Србије и додела Награде за животно дело Свенки Савић одржаће се у понедељак, 23. октобра у фоајеу II галерије Народног позоришта у Београду. 
Prof. dr Svenka Savić Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Проф. др Свенка Савић Фото: Дневник.рс/Б. Лучић

Удружење балетских уметника Србије уз подршку Министарства културе и информисања РС сваке године додељује струковне награде заслужним уметницима у области уметничке игре, на  дан рођења нашег прослављеног кореографа Димитрија Парлића, 23. октобра. 

Награда Димитрије Парлић која се додељује се за најбоље кореографско остварење премијерно изведено у току једне позоришне сезоне, као и домаћим кореографима за целокупан кореографски опус ове године неће бити додељена. 

Чланови жирија су сматрали да ни једна овогодишња продукција не достиже критеријуме за ову најзначајнију награду у области уметничке игре у целости.

Жири је мишљења да би област уметничке игре морала бити снажније подржана, у сваком смислу и изразили искрену жељу и наду да ће убудуће пројекти наших стваралаца завредети већу финансијску потпору, а самим тим ће и њихова остварења добити могућност ширег и видљивијег присуства на нашим сценама. 

Специјалну награду за иновативни приступ у области савременог плесног театра жири је доделио представи Луми, кореографа Марка Милића, у којој се запажа студиозан рад што ово остварење чини стилски хомогеним, богато значењима и смислом, а визуелно актрактивно.

Награда Наташа Бошковић која се додељује за најбољу интерпретацију класичног или неокласичног стила у области балетске уметности припала је Игору Пастору за улогу Базила у представи Дон Кихот у кореографији Владимира Васиљева. 

Жири је оценио да Пастор поседује посебан уметнички сензибилитет и са дозом зрелости, али и младалачког усхићења веома промишљено приступа остварењу улоге којом плени публику. 

Награда Смиљана Мандукић  за најбољу плесну интерпретацију у области савремене уметничке игре ове године додељена је Дејану Коларову за улогу Служавке у балету „Дуга божићна вечера“ у кореографији Раду Поклитаруа. 

Жири за Коларова истиче да је уметник који сваки пут изнова, у зависности од улоге, истражује своје тело, те  превазилази границе кореографије и задатка. 

Награду за животно дело УБУС додељује др Свенки Савић, која је својим вишедеценијским залагањем како на уметничком тако и на научном нивоу трајно задужила балетску уметност.

Ове године, на предлог жирија награде Смиљана Мандукић, додељује се и Специјално признање Катарини Стојков Слијепчевић за целокупан допринос афирмацији савремене уметничке игре.

Награде Наташа Бошковић, Смиљана Мандукић и Специјална награда за иновативни приступ у области савременог плесног театра биће уручене по првом наредном извођењу представа „Дон Кихот“, „Дуга божићна вечера2 и „Луми“. 

Признање Катарини Стојков Слијепчевић уручити на догађају УБУС-ови јубилеји током децембра месеца када ће се обележити сећање на Смиљану Мандукић и представити публикација поводом 20 година од установљења награде Димитрије Парлић и Награде за животно дело посвећена свим досадашњим добитницима ових значајних награда.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести