“Три мускетара” Позоришта младих у митском амбијенту Виминацијума

Мјузикл новосадског Позоришта младих “Три мускетара” отворио је пре две вечери четврти по реду “Виминацијум фест”, који се под слоганом „Митови стари и нови” одвија на простору познатог археолошког налазишта.
т
Фото: Б. Павковић

Маестрално и с пуно духа, глумачка екипа оживела је време одважних и храбрих мускетара, време витештва, смелости појединца да, у мору истих, буде различит, заштити слабијег, покаже да постоји правда, а све то дочарано у готово аутентичном амбијенту прошлих времена, арени окруженој ископинама...

– У тренутку кад сам размишљао о мотиву и теми фестивала, представама које би походиле овај сценски простор, логично је било да се базира на митовима, али не античким, јер антика некад може да угуши сама себе – објашњава уметнички директор и селектор “Виминацијум феста” Михајло Несторовић. – Одлучио сам да то буду митови стари и нови, или личности које су досегнуле мит. Чак и кад је реч о новијим митовима, трудимо се да прикажемо мање познато, можда више везано за  локално, како би и публика могла да сазна нешто ново, о чему није имала прилику да чује или прочита. Овакви фестивали наводе људе на размишљање, заиста су дивне теме које те представе обрађују, па чак и они који нису упућени, кад погледају неку од представа, биће богатији у односу на јучерашњи дан. Позориште може човека на тренутак да оплемени, упозори, опомене, поучи, предложи. Не може му помоћи у материјалном смислу, али у духовном свакако може и у томе се огледа значај овог фестивала.

Фото: Б. Павковић

“Виминацијум фест” траје до 27. јуна, а током седам дана, осим уводне представе, пред публиком ће се наћи још пет остварења, која окупљају уметнике и госте из Новог Сада, Београда, Сомбора, Врања и Копра, а крај манифестације обележиће музички део – наступ групе “Белгрејд диксиленд оркестра”. У оквиру фестивала биће традиционално додељене две награде – Златна фибула за најбољег глумца или глумицу и Велика повеља “Виминациум максимус” за најбољу представу у целини. Ове године жири је доделио и „Уздарје” једном глумцу, које је припало Дарку Радојевићу за улогу Дартањана у мјузиклу “Три мускетара”.

– Ову представу смо до сада играли само на сцени Позоришта младих, али мислим да су “Три мускетара” у оваквом амбијенту феноменалан спој - сматра један од глумаца Данило Миловановић, који глуми краљевог мускетара Портоса. – “Виминацијум фест” је сјајна прилика да се искористи потенцијал овог археолошког локалитета, а за нас је изазов да се изместимо из ушушканости позоришне сале. За представу бих рекао да је “пучка” и заправо заслужује сцену која нас подсећа на “Глоб театар”, о чему је било речи при погледу на обновљену арену у којој играмо.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести