Тријумф „Дрине...” на Сусретима професионалних позоришта Војводине

Представа „На Дрини ћуприја“ Српског народног позоришта апсолутни је победник 67. Сусрета професионалних позоришта Војводине, управо завршених у Новом Саду(ФППВ).
Predstava „Na Drini ćuprija“
Фото: FPPV

Драма настала по мотивима најпознатијег романа нобеловца Иве Андрића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића, проглашена је најбољом представу у целини, Гордани Ђурђевић Димић припала је глумачка награда за улогу Лотике, док је Радоје Чупић за бриљатно тумачење Ћоркана добио признање за најбољу епизоду. Једногласном одлуком жирија, који су творили глумица Драгана Варагић, театролошкиња Владислава Фекете и новинарка Смиљка Сељин, Кокан Младеновић је награђен за најбољу режију, Марија Калабић за сценографију, Татјани Радош за костиме, а „Дрина...“ је добила и Меморијалну награду „Ивана Мирков Влачић“.

Комедија „Црни“ Роберта Ленарда у режији Жанка Томића и извођењу ансамбла Ујвидеки синхаза освојила је три награде: Арпад Месарош добио је глумачко признање за улогу Црног, а Давид Клем је, по оцени жирија, аутор најбоље музике. Роберту Ленарду припала је специјална награда за драматуршки рад на тексту представе „Црни“, који је настао на темељима витешке драме Иштвана Балога, као и за адаптацију романа Светислава Басаре и текстове песама у „Фами о бициклистима“, такође представу Ујвидеки синхаза. Иначе, Награда Награда младом глумцу, коју додељује Савез драмских уметника Војводине, припала је Сузани Лукић за улогу Лолите-девојчице у представи „Ждрело“ Жанине Мирчевске у режији Снежане Тришић и извођењу ансамбла кикиндског Народног позоришта.

Када је, пак, реч о селекцији представа за децу 67. Сусрета професионалних позоришта Војводине, награду за најбоље остварење у целини добило је Дечје позориште у Суботици за “Аллегро цон брио” у режији Јевгенија Ибрагимова. Славен Дошло награђен је за улогу Петра Пана у истоименој представи новосадског Позориште младих, насталој по мотивима романа Џејмса Метјуа Барија у адаптацији Ивора Мартинића и режији Роберта Валтла. Ова представа понела је и Награду "Тихомир Мачковић", коју је за креацију лутака добио Синиша Илић.

- На основу овогодишње селкције, мислим да је овдашњи театар веома близу европском стандарду – оцена је чланице жирија ФППВ Владислава Фекете, иначе директорке Позоришног института у Братислави. - Поготово када је реч о документарним и представама које су историјске теме постављале у данашњи контекст. У естетском смислу су одличне. Но, оно што краси позоришта у Војводини је фантастична глума. То је за мене била права посластица...

М. С.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести