Тријумф Позоришта младих на Фестивалу позоришта за децу у Бањалуци

НОВИ САД: Представа “На вуковом трагу” Позоришта младих освојила је Гран - при, награду за најбољу представу на управо завршеном 19. Међународном фестивалу позоришта за децу у Бањалуци.
p
Фото: Scena iz predstave "Na vukovom tragu"

Специјалну награду добио је Јакуб Максимов, за режију ове представе и адаптацију романа “Зов дивљине” Џека Лондона, по којој је рађена. Ово признање је додељено у конкуренцији од 12 представа из 8 држава, које су учествовале на овогодишњем фестивалу.

Представа која оставља без даха, врсно и недвосмислено доказује колико је, уз све филмске екранизације, театар ближи "читању" књиге, у којем се разумеју сви - и они који стварају и они коју верују у "створену" уметност.”, навео је жири у којем су били: Бранка Рудман, драматуршкиња из Загреба, Владан Ђурковић, редитељ и директор Позоришта лутака “Пинокио” из Београда, и Александра Спасојевић, глумица Ђечијег позоришта Републике Српске.

Једну од пет равноправних награда за глумачко остварење жири је доделио Саши Латиновићу, за улогу Бака у овој представи, наводећи да је “вештином анимације, гласовним варијацијама и надахнутом игром креиран незаборавни лик.” Ова представа Позоришта младих је пре годину дана освојила Гран-при на Међународном луткарском фестивалу за одрасле “Пјеро“ у Старој Загори у Бугарској, као и награде за најбољу режију и сценографију.

На овогодишњем фестивалу у Бањалуци учествовали су: Мало позориште "Душко Радовић", Београд, Србија; Позориште Луз, Микро y Пунто, Хихон, Шпанија; Позориште младих, Нови Сад, Србија; Позориште "Лалка", Варшава, Пољска; Градско казалиште "Зорин дом", Карловац, Хрватска; Лутковно гледалишче Марибор, Словенија; Позориште лутака, Мостар, БиХ; Позориште  "Драк", Храдец, Кралове, Чешка Република;Градско казалиште лутака Ријека, Хрватска; Луткарско позориште "Георги Митев", Јамбол, Бугарска; Позориште младих, Сарајево, БиХ и Позориште лутака Ниш, Србија.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести