Тријумф представе “Јами дистрикт” на 63. Стеријином позорју

Представа “Јами дистркт” настала у продукцији Битеф театара Београд, Центра за културу Тиват, Фестивала МАСЗК Сегедин и Think Tank studia Нови Сад тријумфовала је на 63. Стеријином позорју.
Dodela nagrada Sterijinog pozorja/B. Lucic
Фото: Б. Лучић

Поред признања за најбољу представу добила је и Стеријину награду за текст савремене драме Милене Богавац (обе одлуке донете су већином гласова жирија) као и за режију Кокана Младеновића (једногласном одлуком).

Жири у саставу Маја Мирковић, костимографкиња, председница, Тања Шљивар, драмска списатељица, Бранислава Илић, драматуршкиња и драмска списатељица, Ксенија Крнајски, редитељка и Новак Билбија, глумац Стеријине награде за најбоља глумачка остварења доделио је Јелени Граовац и Нини Нешковић за улоге у представи “Јами дистрикт”, Бојану Жировићу за улогу у представи “Царство небеско – епика балканика” Народног позоришта Београд и Битеф театара, Београд и Бојани Зечевић за улогу Емилије у представи “... И остали” Установе културе „Вук Стефановић Караyић″, Београд и Мерлинка фестивала. Све одлуке донете су већином гласова.

Фото: Dodela nagrada Sterijinog pozorja/B. Lucic

Стеријина награда за сценографско остварење већином гласова жирија припала је Драгани Пурковић Мацан за представу “Швајцарска” Народног позоришта Републике Српске Бања Лука, док је за костимографско остварење већином гласова награђена Ивана Несторовић за представу “Јами дистрикт”. Стеријину награду за оригиналну сценску музику добила је већином гласова Кармина Шилец за “Царство небеско – епика балканика”, а награду за сценски покрет једногласно Грегор Луштек за исту представу. Овом остварењу Народног позоришта Београд и Битеф театара припала је и Стеријина награда за драматургију – Матицу Старини.

Фото: ИЗ представе “Јами дистрикт”, фото: (Дневник Б. Лучић)

НаградаДневникаЈернеју Лоренцију

Награда „Дневника″ коју наш лист готово од самог почетка Стеријиног позорја додељује за једно уметничко остварење припала је словеначком редитељуЈернеју Лоренцију за режију представе “Царство небеско – епика балканика” Народног позоришта, Београд и Битеф театра једногласно је одлучио жири у саставу Мирослав Стајић, председник, Нина Попов и Наташа Пејчић.


Стеријина награда из Фонда „Дара Даринка Чаленић″ за најбољу младу глумицу припала је једногласно Исидори Симијоновић за улогу у представи “Јами дистрикт”, а за најбољег младог глумца већином гласова Николи Шурбановићу за улогу Петра у представи “...И остали”.

Фото: Dodela nagrada Sterijinog pozorja/B. Lucic

Жири Удружења позоришних критичара и театролога Србије у саставу: Бојана Јанковић, Ивана Петровић и Спасоје Ж. Миловановић донео је једногласну одлуку да Стеријину награду Округлог стола критике за најбољу представу, која од ове године носи име „Дејан Пенчић Пољански“, додели остварењу “Царство небеско”. Награду публике за најбољу представу добило је просечном оценом 4,77 остварење “Чрна мати земла”, Загребачког казалишта младих.

Награда продуцентске куће „Scomediasco“ за епизоду једногласно су добили Милка Брђанин за улогу Комшинице у представи “Швајцарска” и Игор Боројевић за улогу Рајка у представи “Сведобро” Народног позоришта Ужице одлучио је жири у саставу Даринка Николић, Соња Дамјановић и Теофил Панчић.

Фото: ИЗ представе “Јами дистрикт”, фото: Дневник (Б. Лучић)

Највиша признања Стеријиног позорја за нарочите заслуге на унапређењу домаће позоришне уметности и културе добили су ове године глумица Рената Улмански и глумац Предраг Ејдус.

Фото: Dodela priznanja Sterijinog pozorja/B. Lucic

У част награђених изведена је представа “Улица усамљених аутомобила” Зорана Пешића Сигме, награђена на конкурсу Стеријиног позорја прошле године у режији Ђурђе Тешић и продукцији Народног позоришта из Ниша и Стеријиног позорја.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести