У МПУ-у отворена изложба о Анастасу Јовановићу

БЕОГРАД: Изложба "Анастас Јовановић (1817- 1899) - пионир примењене уметности и дизајна" музејске саветнице мр Јелене Пераћ, отворена је вечерас у Музеју примењене уметности поводом Дана тог музеја.
Izlozba Anastas Jovanovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Изложба је посвећена обележавању 200 година од рођења Анастаса Јовановића, једног од првих уметника који је својом многоструком делатношћу, пре свега као први фотограф и литограф, значајно допринео покретању сложених процеса европеизације и модернизације српског друштва, културе и уметности средином 19. века, истакла је директорка Музеја примењене уметности Љиљана Милетић Абрамовић.

Она је казала да је фокус изложбе усмерен на мање познате радове Анастаса Јовановића, те је пред посетиоцима 39 његових цртежа који се чувају у Музеју примењене уметности у Београду и Галерији Матице српске у Новом Саду.

Реч је о нацртима за употребне предмете од сребра, профане и сакралне намене, насталим у Бечу у периоду између 1846. и 1858. године, који се после пет деценија поново представљају јавности као јединствена колекција.

Ауторка изложбе Јелена Пераћ објаснила је у изјави Танјугу да је идеја била да се поменути нацрти прикажу као прва јединствена дизајнерска решења везана за нашу средину.

Пошто предмети израђени по Јовановићевим нацртима нису сачувани, као занимљив додатак изложби и комплекснијем сагледавању стила и духа епохе у којој су цртежи настали, изложени су предмети од сребра из колекције Музеја примењене уметности.

Пред публиком је модеран и занимљив дизајн поставке, који потписује Бојана Ђуровић, који асоцира на амбијент радног кабинета.

"Идеја је била да тај историјски материјал, јер су сви предмети настали током 19. века, да се представи на савремен начин и приближи данашњем гледаоцу", рекла је Пераћ.

Директорка Абрамовић се, поводом 67 година Музеја примење уметности, осврнула на значајен резултате и запажене успехе те установе културе, на програме, међународне пројекте и признања и навела да годишње организују 14 изложби и имају између 15 и 18 хиљада посетилаца.

Као приоритете у наредном периоду Абрамовић је поменула проширење и адаптацију простора, сталну поставку, интензивније повезивање и укључивање у регионалне и европске пројекте, дигитализацију, већу видљивост и комуникативност Музеја са најширом публиком, већа улагања у људске ресурсе.

Изложбу је отворио председник Управног одбора МПУ Зоран Булајић честитавши колективу Дан Музеја и пожелевши даљи успешан рад. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести