У петак премијерно мјузикл „Коса” на сцени Позоришта младих

Дугоочекивана премијера чувеног мјузикла „Коса“ аутора Регнија, Радоа и Мекдермота, која је ујединила два новосадска позоришта, одиграће се у петак у 20 часова на сцени Позоришта младих, на којој ће се наћи и глумци Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, као и студенти глуме Академије уметности у Новом Саду. Представу је режирао Петер Телихаји, гост из Мађарске, као и њен кореограф Петер Ковач Гержон.
Pozoriste mladih Dnevnik.rs/Arhiva
Фото: Dnevnik.rs/Arhiva

Ова поставка “Косе” рађена је по тексту драматурга Новосадског позоришта Роберта Ленарда, који се ослања на истоимени култни филм Милоша Формана, у којем је Буковског играо Џон Севиџ, холивудски глумац кога је Позориште младих позвало да дође на ову премијеру. Поред Формановог филма, ова верзија “Косе” има у виду и бродвејску верзију мјузикла, такође и ранију представу Атељеа 212. У основи свега је филмска прича “Косе”, али с интервенцијама које ће везивати овај текст за нас. Разлози бунта су другачији у овом времену, како објашњава Роберт Ленард, а ова верзија “Косе” показаће га кроз садашњу генерацију. 

- Главни актери су млади, који су на прагу одрастања, а то је можда најтежи период наших живота. Тада се заправо одлучује о томе какав ћемо имати живот у следећим деценијама, да ли желимо да постанемо добри грађани једног друштва, или ћемо гајити и даље оног бунтовника у себи. Ови млади улазе у тај сукоб током ове представе. Одрастање је драматичан процес, али истовремено је и симпатично смешан и неспретан. Надам се да ће се у овој представи видети и хумор и драма - рекао је редитељ Петер Телихаји, додајући томе и бунт као трећу важну ствар.

По речима кореографа Гержона, комад није окренут само младима, већ отвара егзистенцијалне проблеме сваког уметника, те ова представа даје и могућност да се тумачи однос уметника према друштву.

У представи учествује дванаест глумаца, односно по шест из Позоришта младих и Новосадског позоришта, као и десет студената треће године глуме Академије уметности у Новом Саду, из класе Бориса Лијешевића. У глумачкој подели су: Алекса Илић, Иштван Кереши, Данило Миловановић, Кристина Савков, Дарко Радојевић, Бланка Диенеш, Золтан Ширмер, Агота Ференц, Јудит Ласло, Дејан Шарковић, Атила Немет, Михајло Несторовић, Силвиа Крижан, Чанад Борши, Јован Вељковић, Филип Клицов, Стефан Старчевић и други.

Глумце ће уживо пратити оркестар под вођством Давида Клема, тако да ће укупно бити тридесет актера на сцени. Чланови квинтета су: Давид Клем, клавијатуре, Ервин Ереш, гитара, Звонимир Оршулић, труба, Федор Рушкуц, бас гитара, и Ненад Којић, бубњеви.

Сценографкиња је Џени Хорват, а костимографкиња је Биљана Гргур.

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести