У прошлој сезони скоро 20.000 гледалаца у сомборском позоришту

СОМБОР: Управа Народног позоришта у Сомбору представила је јуче у званичном саопштењу годишњи преглед и биланс протекле сезоне 2019/2020, где је истакнуто да су извели 85 представа (59 у кући и 26 на гостовању), пред 19.910 гледалаца.
p
Фото: Tanjug (promo)

Позориште је гостовало у Ужицу, Сарајеву, Темишвару, Араду (Румунија), Новом Саду, Суботици, Јагодини, Врању, Београду, Нишу, Младеновцу, Раковици, Крагујевцу.

У оквиру пројекта "Дани отворених врата позоришта" током исте протекле сезоне одиграно је чак 20 бесплатних представа на две сцене за 4000 деце.

Осим тога, Народно позориште Сомбор је подржало младе уметнике, тако што је њихове мастер представе поставило на сцену "Студија 99" и уврстила их у свој редовни репертоар, а оне су биле одигране 15 пута пред 1420 гледалаца.

Ако се узме у обзир да је протекла сезона због опасне пандемије трајала свега шест месеци, уместо целих девет, на ову статистику из дирекције театра гледају као на велики успех.

По укидању ванредног стања, у јуну ове године, до нове забране окупљања, под слоганом "Театар је тамо где смо заједно" одигране су три представе, од планираних 9, пред 300 гледалаца на летњој сцени "Двориште".

Када су све културне установе обуставиле своје деловање, када је завеса прерано спуштена у марту, позоришта су се преселила у виртуелни простор, и НП Сомбор је активирао свој Јутјуб канал као нову сцену, где је за 28 дана посета нарасла на 32.727.

За то време театар је пружио публици преко интернета чак 697 и по сати материјала снимака својих представа,а осим гледалаца из Србије, било је посета из Немачке, Босне и Херцеговине, Аустрије и Аустралије.

На управо завршеном 65. Стеријином Позорју у копродукцији НП Сомбор и СНП, победу је убедљиво однела представа "Семпер Идем" по роману Ђорђа Лебовића, у драматизацији, сценографији и режији Горчина Стојановића, док је главни глумац Марко Марковић освојио Стеријину награду за најбољег глумца.

У овом позоришту готово редовно режирају значајна имена позоришне сцене данас - осим споменутог Стојановића, ту је често и Кокан Младеновић, Борис Лијешевић, од недавно и Андраш Урбан ("Гоголенд"), али и на жалост покојни Игор Вук Торбица (чувени тријумф - "Тартиф").

У протеклој сезони је промењен и управник, тако је на чело куће дошла Бојана Ковачевић, док је бивши први човек те установе Михајло Несторовић отишао на место директора Позоришта младих у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести