У СНП-у почеле пробе „Велике депресије“

НОВИ САД: У Српском народном позоришту почеле су пробе нове драмске представе под називом „Велика депресија“ која у свом оригиналном наслову носи назив „Вилица Ебена Бајерса“.
p
Фото: Dejan Petrović

Аутор драме је млади домаћи драмски писац Филип Грујић, а представу режира Марко Челебић, чија је ово уједно и дипломска представа. Премијера је планирана за новембар.

У представи играју: Бранислав Јерковић, Тијана Марковић, Аљоша Ђидић, Предраг Момчиловић и Страхиња Бојовић. Учествују и студенти са класе глуме Бориса Лијешевића на Академији уметности у Новом Саду. Сценографкиња је Катарина Шијачић, костимографкиња је Сташа Јамушаков, а композитор је Новак Ашковић. За сценски покрет је задужена Андреја Кулешевић а дизајн светла радиће Марко Радановић.

Амерички „иноватор” и трговац Вилијам Бејли, који се након неуспешног школовања на Харварду издавао за доктора медицинских наука, патентирао је напитак - Radithor, и то тако што је растворио соли радијум у дестилованој води. Производња овог радиоактивног бућкуриша трајала је од 1918. до 1928, а рекламиран је као "лек за живе мртваце". Ебен Бајерс, богати плејбој, дипломац угледног Јејла, голфер и син угледног власника фабрике железа, био је један од истрајнијих конзумената тог напитка од којег је и умро 1932. У „Њујорк тајмсу” је тад освануо чланак "Све је било у реду док му није отпала вилица“. Након Бајерсове смрти, напитак Radithor био је забрањен, док је свест о опасности коришћења радиоактивности као „лека” значајно повећана.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести