У среду на Инфанту: Шпанска Ограничења на Штранду

НОВИ САД: Интернационални фестивал алтернативног и новог театра - Инфант наставља се у среду у Новом Саду извођењем представе “Ограничења” трупе “Фадунито” (Шпанија), у 19 часова на градској плажи Штранд.
infant
Фото: infant.rs

Након тога, следи предавање / перформанс “25 чаша вина” Дијане Милошевић из “Дах” театра (Србија), у 21 час у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

Креатор и извођач “Ограничења” је Феран Оробит. Ради се о мултидисциплинарној соло физичкој представи, у којој се користи кловн, циркус, музика и покрет. Представа је инспирисана причом Хорхеа Букаја „Оковани слон“, и приказује човека који се бори са страхом, предубеђењима, друштвеним и културним стегама, славећи индивидуалне могућности човека, и одбрану људских способности и потенцијала.

“Фадунито” је компанија специјализована за уличне уметности и окренута је разноврсној публици. Увек су пажљиво бирали теме својих представа: рад у заједници, медитеранска исхрана, породица, љубав према свету циркуса и школска култура. То су само неки од мотива представа које тренутно изводе. Своје активности су започели у каталонским земљама, али од 2005. отварају врата и прилагођавају представе, како би их играли у Шпанији, Европи и Латинској Америци.

Предавање / перформанс “25 чаша вина“ упознаје гледаоце са редитељком “Дах” театра Дијаном Милошевић, која препричава 25. годишњу историју свог ансамбла.

“Дах” театар је од приватног постало политичко позориште, суочавајући се са наметнутом променом људских живота по наративима страха и мржње. Ово предавање истражује проблеме с којима су се суочавали позоришни ствараоци, с посебним нагласком на приповедање, као помоћно средство за лечење траума из прошлости. Такође тежи да разоткрије и рашчлани како позориште и драма служе као посредници у политичким променама и стварају везе између уметности, радне класе и осталих чинитеља у изградњи мира.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести