У уторак на Инфанту: „Тамо где сенка нестаје”

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра Инфант  почео је у Новом Саду представом “Последњи човек” Џејмса Вилтона из САД и као и отварањем изложбе “Мимарт 33”.
infant
Фото: Инфант

Ова поставка представља ретроспективу продукције београдског театра “Мимарт”, који постоји већ 33 године. Ауторка фотографија је Лидија Антоновић, која је начинилаи  избор за ову изложбу, а отворила ју је Нела Антоновић, оснивач “Мимарта”, редитељка и продуценткиња више од 60 представа и преко 400 перформанса до данас.

Театар “Мимарт” је основан 1984. у Београду и једно је од првих алтернативних истраживачких позоришта у бившој Југославији, који континуирано ради више од три деценије. “Мимарт” је  много пута учествовао на Инфанту с представама, перформансима, на дебатама и конференцијама, а Нела Антоновић је била и селектор фестивала 2007. и 2008.

Лидија Антоновић је, поред својих фотографија, за ову изложбу одабрала и фотографије из архиве Мимарт. Као активан члан овог позоришта више од десет година, она је документовала процес рада и продукцију Мимарта, и архивирала артефакте, сматрајући да су “фотографије збир слика које се памте”. Рестроспектива продукције “Мимарта” кроз фотографије представља пресек слика, артефакте сећања, али је провокација за гледаоце који се по први пут срећу са радом овог пионирског алтернативног позоришта код нас.

У такмичарском програму 44. Инфанта у понедељак је изведена представа “Шекспир, сонет 66” Мађарског државног театра “Чики Гергељ” из Румуније, у режији Кокана Младеновића, а он се у уторак наставља индијском представом “Тамо где сенка нестаје”, аутора Шрикант Раоа, коју ће “Кријатив театер траст” извести у 20 часова на великој сцени Културног центра Нови Сад. Концепт, дизајн, кореографију и режију потписује Вина Басавараџаиа. У овој представи играју: Лакшми Чандрашекар, Прити Барадваџ, наш перформер Кристијан Ал Дроуби, Винај Чандра, Вина Басавараџаиа и Шрикант Рао.

„Тамо где сенка нестаје“ спаја фолклорне традиције разних делова света у једном комаду. Гледаћемо савремену интерпре-

тацију епске приче, у којој “наратив путује кроз митове и историју који су заједнички свим културама, и приказује како су се митови претворили у историју и обликовали морално биће друштава широм света.”

– Представа се бави јужноазијским епом и проналази сличне приче које постоје у Србији и у другим културама. Кроз епски чин као полазиште, представа се полако развија у далеко комплексније слојеве друштвено-политичких питања прошлости и садашњости. Крећући се са лакоћом између личног и политичког, преиспитује идеје дужности, веровања, оданости, патриотизма и патријархата. Представа је на енглеском језику и користи савремени покрет и текст у истраживању простора између реалности и сенке прошлости. Ово експериментално дело је осмишљено да шокира, задиркује и подстакне на размишљање - наведено је у програму Инфанта.

Трупа „Кријатив театер траст“ основана 2005, данас је водећа позоришна трупа у граду Бангалору, са неколицином продукција на свом репертоару, које су наишле на одобравање критике. Имали су око 600 извођења 19 представа широм земље и по свету. Поред поставки представа на канади, језику регије, ова јединствена билингвална група публици која га не разуме, преводи адаптације текстова на енглески и прилагођава их за сценско извођење. Трупа је јединствена и по томе што су скоро све представе рађене по оригиналним делима која су написали њени чланови.

Они настоје и да подигну свест људи о улози позоришта у решавању друштвених питања као што су мираз, разни облици угњетавања жена и слабијих делова друштва, мањкавости система образовања, корупција и слично. Изводе образовне комаде у школама и на факултетима и држе трибине о темама везаним за позориште и поменуте теме.

Као и досад, и ове године се на Инфанту разговара о изведеним представама на Округлом столу, па ће тако и у уторак у 11 сати у клубу „Трибина младих“ Културног центра Нови Сад бити речи „Шекспиру, сонету 66“. Од 11 до 19 Арма театар из Израела држати радионицу “Светлеће тело, светлећи град”, на Летњој сцени КЦНС-а. Један од чланова жирија овогодишњег Инфанта Христо Петрески из Македоније, одржаће  предавање “Македонска алтернативна позоришна сцена” у 22 сата у Клубу „Трибина младих“ КЦНС -а.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести