„Тартиф” премијерно на сцени Српског народног позоришта 

Премијерно у Новом Саду, у уторак ће на сцени  “Пера Добриновић” Српског народног позоришта бити изведена представа “Тартиф”, у режији Игора Вука Торбице, рађена у копродукцији Народног позоришта Сомбор и СНП -а.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

У питању је ауторски пројекат под називом “Комично у класичном” Игора Вука Торбице, премијерно изведен 8. фебруара у Сомбору, а од сада ће бити и на репертоару СНП-а.

Ово је још једна копродукцијска представа у режији Игора Вука Торбице, друга по реду рађена на сцени СНП -а, након “Крваве свадбе” Ф.Г. Лорке, настале у копродукцији  Српског народног позоришта и Града театра Будве у претходној сезони, што је био први редитељски ангажман Игора Вука Торбице у СНП-у.

После Лорке, Торбица овде ради представу по још једном литерарном, овог пута и позоришном класику. Молијерова комедија „Тартиф”, позната по жестокој критици лицемерја, религиозног, моралног, као и неискрености и манипулација лажима, основа је Игору Вуку Торбици за ову представу, која задржава Молијерове ликове, а саму тематику везује и за садашњи тренутак, и нуди заправо нови текст, комбинујући га са оригиналним писаним у стиху.

Комад је у основи задржао структуру и ликове из Молијеровог оригинала, али је у суштини у питању нов текст, који је настао током рада редитеља с глумцима и осталим члановима ауторског тима, указује директор Драме СНП-а Милован Филиповић.

– „Тартиф” Игора Вука Тробице је битно осавремењен, ни сам заплет ни разрешење нису као код Молијера, и негде су више везани за наше време”– каже Филиповић. А по речима управника НП Сомбор Михајла Несторовића, овај ауторски пројекат је веома узбудљив и занимљив, и богатог је савременог сценског језика”.

Поставке овог комада често су осавремењаване, управо због  актуелности онога што Молијер исмева у овом делу. Извођење “Тартифа” је у његово време неколико година било забрањено, и мада данас оваква друштвена критика не изазива исте санкције, јесте начин да се са сцене упре прстом у оно што је заслужило осуду, а тога у сваком времену увек има.

– Торбичин „Тартиф“ разликује се од класичног пре свега у текстуалном предлошку. Иако постоји одређени број Молијерових оригиналних стихова, већи део текста дело је редитеља или уобличен након глумачких импровизација. Тематски и по мотивима наслања се на оригинални извор, али се и разилази по питању ликова и односа. На значењском нивоу, Торбичин „Тартиф“ користи се као полигон за причање ововремене српске приче – напомињу у Српском народном позоришту.

У представи играју Саша Торлаковић (Тартиф), Хана Селимовић (Дорина), Нинослав Ђорђевић (Оргон), Тијана Марковић (Елмира), Марко Марковић (Клеант), Биљана Кескеновић (Госпођа Пернел), Даница Грубачки (Маријана), Марко Савић (Дамис), Душан Вукашиновић (Валер), затим Немања Бакић, Милорад Капор и Драгана Шуша. Сценограф представе је Андреја Рондовић, костиме потписује Јелисавета Татић Чутурило, а композитор је Владимир Пејковић.

Подсетимо, Молијеров „Тартиф” је последњи пут игран на сцени СНП-а пре десетак година, у поставци Душана Петровића са Ненадом Пећинаром у насловној улози.  

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести