У Зрењанину почиње 71. Фестивал професионалних позоришта Војводине

Тијана Грумић, Кинга Мезеи, Кристина Савков, Соња Петровић, Викторија Палфи, Жељко Хубач, Миња Пековић, Соња Исаиловић, Андраш Урбан, Југ Ђорђевић, Золтан Пушкаш, Предраг Грујић, Тамаш Хајду, Немања Бакић, Милан Нешковић, Борис Кучов, Урош Младеновић, Габор Месарош, Бојана Ковачевић, Александра Гловацки, Влатко Илић, позоришна је репрезентација Србије, која ће играти у дресу Војводине на предстојећем Фестивалу професионалних позоришта Војводине (ФППВ), у Зрењанину.
д
Фото: Народно позориште Суботица

Ова имена најављена су као гости и већ су дали прве интервјуе у Билтену који за 71.

фестивалско издање уређује Снежана Милетић. Ова имена ће се мењати сваки дан, од вечерас, до 11. априла, а до тада ће бити познато и која је као најбоља одабрао жири.

Већ је познат и неколико пута презентован избор селектора Влатка Илића. „Живи песак“ Кинге Мезеи, „Кус петлић“ Александра Поповића, у режији Милана Нешковића, „Три сестре“ А. П. Чехова, у режији Золтана Пушкаша, „Витезови Лаке мале“ Андраша Урбана, представе су које на ФППВ у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину долазе из Суботице. Прве две се играју у Народном позоришту/ казалишту/ Непсихназ, а друге две у Позоришту „Деже Костолањи“. Не само избор селектора, број представа, не само ове године, Суботица се потврђује као уметнички убедљиво најјачи град и позоришна средина.

Разматрајући позоришну културу Војводине током претходне две сезоне, колико је захватила његова селекција због једне коју је појела корона, Влатко Илић је као водећу тенденцију уочио запитаност над питањима шта је театар, шта би он требало и могао да буде. За селектора 71. ФППВ оваква ауторефлексивност се најчешће доводи у везу са периодима кризе, када се критички промишљају традиција, норме и пракса, али је она за њега уједно и показатељ професионалне зрелости позоришних радница и радника, која се огледа у њиховој тежњи да публици понуде више од пуке забаве, или бар не само њу.

Првенствено изузетна глумица која у последње време све више режира него што игра, Кинга Мезеи је „Живи песак“ креирала као својеврстан омаж поезији Ота Толнаија и сликарима Војводине, кањишког круга. „Кус петлић“ је већ познат на домаћој позоришној сцени као ванредно успешно остварење, које иако прича о заборављеним темама, догађајима, успева да приближи оно најважније - људе људима. „Три сестре“ су више три брата Золтана Пушкаша, јер из једне посебне родне перспективе приказује универзалност Чеховљевих мотива, а „Витезови Лаке мале“ као псеудооперета на посебан начин третира улогу глумаца у позоришним кућама, али и властитим животима.     

Представа „Ко је убио Џенис Џоплин?“ Тијане Грумић, у режији Соње Петровић (Српско народно позориште и Омладинска престоница Европе Нови Сад - ОПЕНС) најуспешнија је представа протеклих сезона у Србији. Нема где није подигла публику на ноге, а већ броји и велики низ награда. Влатко Илић је за њу рекао да је прави позоришни раритет и генерацијска представа, у којој прича о Џенис Џоплин као жртви малог места из ког потиче, с успехом резонира са нашом малом културом, коју по свему судећи млади људи доживљавају као опасну, тј. ону коју би требало „преживети”.

Тијана Грумић се потврдила и као актуелна драматуршкиња, јер је у тиму са редитељом Југом Ђорђевићем и глумцима Народног позоришта Сомбор креирала још једну вредну представу - „Трамвај звани жеља“ Тенесија Вилијамса. Ову представу селектор је изабрао, јер чини да се запитамо над наслеђем популарне културе која умногоме условљава афективну економију женско-мушких сусрета, те успостављање жена и мушкараца као субјеката.

Фестивал професионалних позоришта Војводине тадиционално чини и избор представа за најмлађе. Иако скоро сва војвођанска позоришта имају сцене за децу и младе, што се најчешће поистовећује са луткарством, немају баш сви на репертоару репрезентативна уметничка остварења. То је потврдио и број пријављених, седам, од којих је селектор Влатко Илић издвојио три:  „Пипи Дуга Чарапа“ по делу Астрид Линдгрен, у драматизацији и режији Веселина Бојдева (Дечје позориште-Ђечје казалиште-Гџермексзíнхáз Суботица), „Дечак и месец“ Жељка Хубача, по мотивима приче Бранка Ћопића „Мјесец и његова бака”, у режији Вјере Видов (Луткарска сцена, Народно позориште „Тоша Јовановић”, Зрењанин), „Девојчица са шибицама“ по мотивима бајке Ханса Кристијана Андерсена, Соње Петровић и Мине Петрић (Позориште младих, Нови Сад, Фестивал еколошког позоришта за децу и Слобода нема цену).


Пратећи програм

У окиру пратећег програма 71. фестивала професионалних позоришта Војводине, још узбуђења. Публика у Зрењанину ће од вечерас, па до 11. априла моћи да види изложбу слика посвећену Мири Бањац, представу „Чернобиљска молитва“ по роману Светлане Алексијевич, у режији Јасне Ђуричић (Позориште „Промена“ Академије уметности Нови Сад), Српско народно позориште ће представити први том капиталног издања своје енциклопедије, а планирано је још низ промоција позоришних издања.


У представама које је изабрао за најмлађе, селектор Илић је препознао естетски високо развијен сценски израз, подржавајуче и трансформишуће елементе као демонстрацију сугестивности и заводљивости позоришне апаратуре („Пипи Дуга Чарапа“); показатељ да се у позоришту намењеном деци могу ословити и савремене теме и да изузетна сценска маштовитост најбоље подржава његов дидактички карактер („Дечак и месец“; скретање пажње на проблеме сиромаштва, бескућништва, насиља у породици, као подсећање да и деца заслужују позориште које ће се ухватити у коштац са темама из њихове стварности („Девојчица са шибицама“).

Жири који ће одлучивати о награђенима на 71. фестивалу професионалних позоришта Војводине радиће у саставу: редитељка Миа Кнежевић, глумица и редитељка Ирена Тот, драмски писац Дејан Дуковски (председник).

И за крај овог најавног текста, а вечерашње отварање Фестивала у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину, још само слоган: „Све позоришне машине: приче, слике, афекти“.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести