Уместо Битефа ове године тродневни Пролог

И званично: Битефа ове године неће бити!
bitef
Фото: Printscreen

Уместо 54. издања фестивала, од 12. до 14. септембра биће одржан Битеф–Пролог, који ће представљати својеврсну најаву „двоброја”, планираног за 2021. По речима уметничког директора Битефа Ивана Меденице, главни разлог за одржавање Пролога је то што је у тиму фестивала превагнуо став да треба уложити максималан напор да се ове године деси макар „узорак“ Битефа. „Разлог је и континуитет, који никада у историји није прекидан, али и нешто још битније: да се покаже како је позориште, уз поштовање свих безбедносних стандарда, могуће и у условима пандемије, не само као уметничка пракса већ и као једна од најбитнијих манифестација јавне сфере као простора критичког мишљења и дијалога”, навео је Меденица.

Пролог ће се одвијати под слоганом одложеног 54. Битефа „На ивици будућности” и садржаће позоришне представе. Средишњи догађај овог програма ће бити изведба представе „Долина језе” у режији Штефана Кегија и копродукцији трупе „Римини Протокол” и минхенског „Камершпилеа”. Ова представа је била једна од носећих и у концепту одложеног издања фестивала, а који се заснивао на појмовима трансхуманизма и постхуманизма у најширем значењу, односно пројекцији света у којем човек више неће бити у центру, те ће се створити могућност за обнову еколошке равнотеже.

Најављени тродневни програм Пролога ће се одвијати искључиво у Битеф театру и на отвореној сцени на Скверу Мире Траиловић у Битеф граду, наравно у складу са строгим здравственим процедурама наметнутим епидемијом корона вируса. Од пратећих програма, одржаће се традиционални Сусрети са ауторима, Филозофски театар, перформанс новог циркуса, међународна трибина о системској подршци театру у доба пандемије, а најављено је и излагање једне од водећих светских театролошкиња, Ерике Фишер Лихте, на тему односа између дигиталног и живог позоришта „Учињено је све да Битеф буде прва међународна манифестација у нашој земљи, али су околности ипак довеле до тога да се прихвати опција одлагања”, речи су директора Битефа Милоша Латиновића, уз опаску да је, кад већ нема фестивала, осмишљен Пролог како би се позоришној јавности Србије обезбедило бар мало театарске страсти.    

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести