"Употреба човека" најбоља представа на фестивалу у Вршцу

ВРШАЦ: Драма "Употреба човека", према роману Александра Тишме, у режији Бориса Лијешевића, освојила је награду за најбољу представу на 28. издању Међународног фестивала класике - "Вршачка позоришна јесен", саопштила је дирекција фестивала.
u
Фото: tvrdjavateatar.com

Борис Лијешевић је за ту представу освојио и награду за најбољег редитеља, док је награду „Томислав Пејчић“ за најбољег младог глумца освојио Душан Вукашиновић за тај комад, који је премијерно изведен у лето 2020. на отварању фестивала Нови тврђава театар у Чортановцима.

Драматизација романа је реализована у копродукцији наведеног фестивала, Будва град театра, Ист-вест центра Сарајево и Ујвидеки синхаз - Новосадског позоришта.

Селекција 28. "Вршачке позоришне јесени" омогућила је жирију посебност уметничког изазова и конструктивност дијалога приликом сагледавања театарских достигнућа који су обликовали идентитет важне позоришне манифестације.

Специјална награда за колективну игру отишла је у руке целом ансамблу представе "Фалстаф и веселе жене виндзорске" у режији Даријана Михајловића у продукцији Народног позоришта „Стерија“ из Вршца, која је и домаћин фестивала.

Редитељ Андреј Бока освојио је Специјалну награду за - инвентивни редитељски поступак у представи "Ожалошћена породица" Бранислава Нушића, у продукцији Народног позоришта Суботица - Драма на мађарском језику.

Награду за најбоље глумачко остварење - најбољу мушку улогу, добио је Игор Грекс за улогу Ђакона Авакума у већ успешној представи "Кус Петлић" према драми Александра Поповића, такође из НП Суботица - Драма на српском језику.

За исти комад у режији Милана Нешковића, награду за најбоље глумачко остварење - најбољу женску улогу заслужено је освојила Миња Пековић за ролу Миље Бушатлије.

Стручни жири је све одлуке донео једногласно, а радио је у следећем саставу: редитељ Миодраг Динуловић, глумац Зоран Карајић и књижевник, драматург, управник Битеф театра Милош Латиновић - председник жирија.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести