Уручење „Малог принца” на почетку 29. фестивала позоришта за децу у Суботици  

- Част ми је и обавеза што примам ово признање – с пуно емоција говорила је о великом „Малом принцу“ глумица Маријана Петровић, награди за животно дело које јој је у недељу уручено прексиноћ на отварању 29. међународног фестивала позоришта за децу у Суботици. Говорила је са пијететом према свима који су га добили, од којих је учила, са којима је радила, дружила се, и у тренутку уручења поново осетила повезаном.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

- Будите здрави, слободни и своји, то је срећа! – поручила је за крај, док је њен колега добитниг „Малог принца“, редитељ Виктор Шрајман је веома узбуђен нешто краће рекао: „Моје срце је уз вас!“

Њих двоје добили су „Малог принца“ за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу. Награду им је уручио градоначелник Суботице, Стеван Бакић, који је и прогласио Фестивал отвореним. Он је честитао награђенима и истакао важност манифестације која је за 29 година одржавања у континуитету, без иједног прекида и одлагања, стекла велики углед и постала утицајна у свету.

- Стижу нам представе које ће нашим најмлађима измамити осмех на лица – радовао се и Бакић, а одмах после церемоније отварања је уследила прва, „Велика творница ријечи“ Агнес де Ластрад, у режији Моране Доленц, Позоришта „Мала сцена“ из Хрватске.

У представи из Хрватске као глумица истакла се оперска певачица Буга Марија Шимић, која је пленила и физичком и вокалном партитуром - нарацијом о пријатељским и романтичним односима између дечака и девојчица. Буга Марија Шимић је и осмехом била толико „заразна“, да је „победила“ једну малу примадону која је све време изведбе на сцени преслатко играла своју представу тик до мене у публици. 

Практично цела Суботица биће до петка у знаку Међународног фестивала позоришта за децу, за чији је главни програм селектор Зоран Ђерић одабрао 14 представа из Италије, Бугарске, Мађарске, Француске, Хрватске, Босне и Херцеговине (Републике Српске), Шпаније, Израела, Индонезије, Грчке и Србије. Уз то, биће организоване изложбе, промоције књига, позоришне радионице, уличне представе, филмски програм и 13. издање

Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе.

Изложба “70 година Малог позоришта Душко Радовић” биће отворена данас у Дечјем позоришту Суботица, и представиће историјат овог значајног позоришта окренутог најмлађој публици. Такође, од данас у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво „Данило Киш„ ће пред публиком бити и изложба плаката “Мислити (и) словима”, на којој ће бити представљени радови студената треће године Факултета примењених уметности у Београду, са одсека Примењена графика и предмета илустрација, у класи професора Растка Ћирића.

У плану је и промоција чак шест публикација. Биће представљени 15. и 16. број часописа “Нити” за луткарску уметност, као и зборник радова

„Позориште за децу – уметнички феномен” (књига 12). Изложбу постављену у Дечјем позоришту Суботица употпуниће представљање књиге “Мало позориште Душко Радовић - 70 година разноликости (монографија 1949-2019)” коју је приредила Маријана Петровић, а биће представљена и књига “О глумцу са лутком” ове ауторке. Од књижевних издања, на програму је и промоција публикације “90 година Позоришта младих” и књиге “Стеван Пешић – одабрана дела”.

Током трајања фестивала биће организоване три радионице. У организацији Фестивала и Позоришног музеја Војводине, од 20 до 22 септембра, биће одржана тродневна радионица терапије лутком “Лутком до мира - луткарство у терапији и процени”. Радионицу води Оса Виклун, дугогодишња практиканткиња и едукаторка у тој области, из Гетеборга. Креативна радионица “Весела дружина” са Софијом Симић, заказана за 21 септембар, бави се лутком као реквизитом и средством исказивања у позоришту. Током последња два дана фестивала, 22 и 23 септембра, луткарка из Загреба, Бранка Рудман у циљу даљег, неформалног образовања просветних радника одржаће радионицу о луткарском позоришту, о коришћењу различитих типова лутака у настави.

Представе ван конкуренције и наступи на отвореном одржаваће се од 19 до 22 септембра од 17 сати на Тргу слободе. У програму учествују плесне групе, улични забављачи, школе и вртићи као и интернационална глумачка трупа Мистер Мун.

Филмски програм одржаваће се сваког дана од 19 до 23 септембра у 11 часова, у Биоскопу „Еуросинема„ у Суботици. Заказане су пројекције анимираних филлмова “Фабрика снова”, “Пчелица Маја 3 – Златно јаје, “Чудовишта из моје породице 2”, “Јахач змаја” (22. септембар), као и играни филм Радивоја Андрића “Лето кад сам научила да летим”.

Тринаесто издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе биће одржано од од 19 до 22 септембра на Отвореном универзитету у Суботици. Руководилац форума је др Маријана Прпа Финк, а овогодишња тема форума је “Интеркултуралност у позоришту за децу и младе и развој заједнице”.

Форум на тему интеркултуралности

Тринаесто издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе, у оквиру 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, почело је јуче и трајаће до 22. септембра. Руководилац форума је др Маријана Прпа Финк, а овогодишња тема форума је “Интеркултуралност у позоришту за децу и младе и развој заједнице”. Током четири дана трајања Форума, биће заступљене четири подтеме: “Језик и сценски језик” која је обрађена првог дана, “Ванвремено и савремено у позоришту за децу и младе” је на програму данас, “Позориште за децу и младе и образовање” сутра и “Терапијски контекст позоришта за децу и младе” у четвртак. На форуму ће се окупити учесници и учеснице из 12 земаља.

“Интеркултуралност као племенита мисија повезивања различитих култура је од велике важности за квалитетан развој заједнице”, каже Маријана Прпа Финк, руководилац Форума. „Врлине које деца стичу упознавањем својих могућности у односу на друге су суштински важне за период одрастања. Стога, позориште је место нових сазнања и искустава која у кратком времену колико траје представа, постају за децу незаборавна. У позоришту се срећу са различитим темама, писцима, глумцима, луткама, и непосредно учествују својим спонтаним реакцијама. Такође, представе често бивају игране на фестивалима и изван матичног говорног подручја и деца се срећу са темама и језицима који нису део њихове средине, али у тим представама деца као публика непосредно учествују, разумеју и прихватају различитост.”

        Игор Бурић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести