Уручене награде лауреатима Стеријиног позорја

НОВИ САД: Жири 67. Стеријиног позорја одлучио је једногласно да Стеријина награда за најбољу представу припадне представи “Последње Девојчице” Маје Пелевић, у режији Кокана Младеновића позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице.
s
Фото: Tanjug/dopisnik

Маја Пелевић освојила је награду за текст савремене драме “Последње девојчице” док је награда за режију припала Кокану Младеновићу за исту представу.

Председник жирија је био Слободан Скерлић, редитељ, а чланови Милена Павловић, глумица, Петар Михајловић, драмски писац, Слободан Унковски, редитељ и Зоран Максимовић, театролог. Примајући награду Кокан Младеновић је рекао да огроман део награде припада Ирени Поповић композиторки.

Стеријина награда за глумачко остварење припала је младој глумици Сањи Марковић за улогу Цмиље у представи “Чудо у Шаргану” Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића Југословенског драмског позориште из Београда.

Публика је громогласним аплаузом показала да је сагласна са жиријем. Марковићева је захвалила на награди коју је добила на почетку каријере.

Свако то прижељкује још на академији, па то буде далеко. И синоћ ми је било далеко и нестварно, па сам о томе и престала да размишљам, а онда кад дође ненадано награда онда је пуно срце, велика ми је част, казала је Марковићева.

За улогу просјака у представи “Чудо у Шаргану” добио је награду и Ненад Јездић једногласном одлуком жирија.

Фото: Tanjug/dopisnik

Са жељом да ће овај свет у коме живимо и коме припадамо постати место где ћемо само стварати чуда која ће бити део наше љубави, разумевања и толернције без обзира на све разлике, живи били, рекао је Ненад Јездић примајући награду.

Александар Срећковић добио је награду за улогу Алојза Каврана, Јулијиног мужа, правника у представи Године врана Синише Ковачевића.

Он каже за Танјуг да је Стеријина награда можда једина која се добија за конкретну улогу и да му веома значи.

Све награде су битне и лепе зато што се неко потрудио да вас погледа и да размисли о томе шта сте радили. Стеријино позорје можда има и најјачу традицију у Југославији, па затим и у Србији и има највише стандарде и критеријуме за све категорије у којима се награде додељују. Задовољство је када се мучите, радите, креирате и кад то направите људи из ваше бранше и стручна публика кажу да заслужујете похвалу, ја се тој похвали радује, каже Срећковић.

Вида Огњеновић, добитница је награде за животно дело редитељу “Хуго Клајн”.

Ова награда није додељена две године, а уручује је пет фестивала укључујући и Стеријино позорје.

Делим ову награду са колегама који је нису дочекали јер су рано отишли, са мојим глумцима који подносе моју усијану несавладивост. Делим је са родбином и пријатељима који ме подржавају кад грешим, делим је са вама драга публико, рекла Вида Огњеновић.

Специјална Стеријина награда Глумачки ансамбл припао је представи “Последње девојчице” Маје Пелевић.

Према мишљену публике најбоља представа 67. Стеријиног позорја је “Ја сам она која нисам” Загребачког казалишта младих.

У част награђених одиграна је представа “Хркачи” Николе Пејаковића у извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бања Луке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести