Вечерас и сутра у СНП-у гостује трупа Балет џез Монтреал

НОВИ САД: Канадска трупа Балет џез Монтреал гостује вечерас и сутра од 20 часова на сцени Српског народног позоришта са комадом "Играј са мном" на музику чувеног кантаутора Ленарда Коена (1934-2016).
b
Фото: BFI promo

Овом представом, чији је долазак више пута одлаган због пандемије, завршава се овогодишње 19. издање Београдског фестивала игре.

Светска премијера ове представе од 80 минута је одржана 2017. у Монтреалу, а пројекат је настао према идеји Луја Робитеја до недавно уметничког директора компаније. Како је раније у интервјуу за наш лист рекла директорка БФИ Аја Јунг, Ленард Коен је обожавао Балет џез Монтреал. Кад год је био у могућности, долазио је на њихове представе. Та веза је трајала деценијама, па је за славног музичара увек била резервисана ложа у театру. Старији чланови трупе добро памте да је неке представе Коен гледао више од 20 пута... А онда је у договору са бившим уметничким директором трупе, Лујом Робитејом, решио да поклони своју музику за неки будући комад. Изабрао је композиције, сложио их, и оставио својој Фондацији у аманет да реализује ову сарадњу. И направе представу базирану на његовој поезији и музици, али нажалост није дочекао премијеру, јер је преминуо 2016. године. Коенова дискографија броји више од 20 студијских, компилацијских и лајв албума у периоду од 1967. до 2016. Под уметничком дирекцијом Луја Робитеја, и у снажној драматургији Ерика Жана, ово је омаж славном песнику и кантаутору, који евоцира животне циклусе кроз пет сезона, како је описано у Коеновој музици и песмама. Аутори кореографије су три у свету уметничке игре међународно призната и истакнута кореографа грчки уметник Андонис Фоњадакис, Анабел Лопез Очоа, ауторка колумбијско белгијског порекла и Британац Ихсан Рустем.

Представа комбинује сценски, визуелни, музички, драматуршки и кореографски израз, како би се одала почаст најчувенијем монтреалском амбасадору.

Играч и координатор трупе Ендрију Микел на конференцији за медије у Националној фондацији за игру у Београду истакао је да је њихов пројекат убедљиво највећа продукција саме трупе по свим стандардима. Микел је објаснио да је драматург створио текст као за праву драмску представу, али да је то више као либрето, путоказ, не класични комад, тако да нема приче или нарације, више је то "путовање, од почетка до краја живота, путем циклуса и животних кругова".

Играчица Лори Ирвин је нагласила да су срце трупе управо њени играчи који имају веома изражену индивидуалност, што се осећа и у овом спектакл комаду. Моћан и целовит кореографски свет, обасјава Коенов јединствен рад и оживљава га захваљујући 14 изузетних играча трупе Балет џез Монтреал.

Балет yез Монтреал је основан 1972. као репертоарска трупа која ствара, продуцира и изводи представе савремене игре засноване на техници и естетици класичног балета. Своје комаде игре канадска трупа спаја са другим уметничким дисциплинама - позориште, видео и музика. Као водећи амбасадор уметничке игре Квебека, Балет џез Монтреал је синоним за беспрекорно извођење. Њихов карактеристичан стил је истовремено уметнички, секси, експлозиван, оригиналан и приступачан. Са више од 2.500 изведених представа и преко 2,8 милиона поклоника у 68 земаља, трупа је прави представник канадске игре широм света. Сада славе 50 година историје, балета, турнеја и сусрета са публиком.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести